Велика Британія не має наміру запускати процес виходу з ЄУ цього року.

Про це у Високому суді Лондона повідомив  юрист уряду країни Джейсон Коппел (Jason Coppel).

 

 

«Об’єднане Королівство не буде цього року активувати статтю 50 Лісабонського договору, яка офіційно запускає процес виходу країни з Європейської Унії і визначає правила цього виходу», – процитувало видання The Guardian слова Джейсона Коппела.

 

На відкритті першого судового позову щодо процесу виходу Великої Британії з ЄУ урядовий правник зазначив, що Brexit буде запущений не раніше 2017 року.

 

Також прем'єр-міністр країни Тереза ​​Мей вже встигла висловити припущення, що Лондон навряд чи встигне задіяти цього року статтю 50 Лісабонського договору.

 

Раніше навіть ті з британських політиків, котрі показали себе полум’яними прихильниками виходу Великої Британії з Унії заявляли, що негайно починати юридичний процес виходу не обов'язково. Вони пропонували перед цим провести неформальні дискусії з іншими членами ЄУ і Єврокомісією, щоб врегулювати основні питання і погодити часові рамки.

 

У Великій Британії також звучали заяви про те, що стаття 50 не повинна бути задіяна до президентських виборів у Франції та парламентських виборів у Німеччині (обидва голосування повинні відбутися наступного року), нібито для того, щоб Brexit не ставав темою передвиборної агітації в цих країнах.

 

Нагадаємо, що зразу ж після оголошення результатів референдуму в Об’єднаному Королівстві 23 червня щодо виходу з Унії очільники ЄУ і лідери найвпливовіших держав Європи категорично заявили, що не вестимуть жодних перемовин з Лондоном на цю тему, допоки у Великій Британії не буде введена в дію стаття 50 Лісабонської угоди.

 

Водночас, як зазначають експерти, немає повної ясності з приводу того, чи може прем'єр-міністр Великої Британії зробити це самостійно на основі результатів референдуму, чи ж таке рішення повинне ухвалюватися  парламентом країни. Як відомо, сім приватних позовів було подано в суди Великої Британії, які оскаржують таке право прем'єр-міністра.

19.07.2016