Британський парламент підтримав оновлення атомного флоту.

Після багатогодинних парламентських дебатів 472 депутати виступили увечері в понеділок, 18 липня, за програму модернізацію підводних човнів країни, оснащених ракетами Trident , здатними нести ядерну зброю. 117 парламентарів проголосували проти цього рішення.

 

 

Програма обійдеться державній скарбниці на суму 31 мільярд фунтів (37 мільярдів євро) – повідомила радіостанція BBC.

 

Під час дебатів, які передували голосуванню, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей заявила в парламенті, що відмова від ядерного британського арсеналу була б «надзвичайно безвідповідальним кроком». За словами прем'єрки, ті, хто виступають проти цього, «передовсім захищають ворогів країни». Вона також нагадала про реальні загрози з боку Москви і Пхеньяна.

 

«Декотрі люди вважають, що ми повинні відмовитися від ядерного стримування. Це було життєво важливою частиною нашої національної безпеки і оборони протягом майже півстоліття, і було б абсолютно неправильно йти цим шляхом (відмови від ядерного стримування – Z). Загроза, яка виходить від таких країн, як Росія і Північна Корея, залишається реальною», – застерегла пані Мей.

 

Прем’єр-міністр Об’єднаного Королівства також звинуватила російського президента Володимира Путіна в бажанні підірвати норми міжнародного права. «Як ми побачили на прикладі незаконної анексії Криму, немає сумнівів у бажанні президента Путіна підірвати міжнародну систему, засновану на правилах, для того, щоб просунутися в переслідуванні власних інтересів» – зазначила вона. Керівниця британського уряду також наголосила, що неможливо запобігти використанню ядерної зброї, відмовившись від неї в односторонньому порядку.

 

Британський флот субмарин ядерного стримування на даний час налічує чотири підводні човни класу Vanguard, обладнані ракетною системою Trident. Тепер субмарини повинні поступово бути замінені більш сучасними моделями.

19.07.2016