РФ провадить бурові роботи на морському шельфі України.

 

МЗС України готує ноту через порушення Росією норм міжнародного морського права при веденні розвідувально-бурових робіт на морському шельфі України. 

 

Про це йдеться у заяві на сайті Державної прикордонної служби України.

 

"16-17 липня цього року кораблем морської охорони Держприкордонслужби у взаємодії з літаком Військово-морських сил ЗС України виявлено та задокументовано факт відбуксирування самопідйомної бурової установки (СПБУ) «Сиваш» з рейду порту н.п. Чорноморське (тимчасово окупована територія АР Крим) в район Голіцинського газового родовища, яке розташоване у В(М)ЕЗ України", – йдеться у заяві.

 

МЗС трактує переміщення Росією бурових установок у Чорному морі як грабіж та вимагає повернути їх. У Держприкордонслужбі зазначили, що у 2014 році вказана платформа, яка належить ДАТ "Чорноморнафтогаз", була незаконно захоплена РФ під час анексії Криму.

 

"Дана діяльність пов’язана з продовженням РФ незаконних розвідувально-бурових робіт на морському шельфі України, що є грубим порушенням норм Конвенції ООН з морського права та Закону України «Про виключну (морську) економічну зону України». Екіпажам буксиру та СПБУ «Сиваш» було наголошено про виявлені порушення та відповідальносты за незаконне здійснення будь-якої діяльності у В(М)ЕЗ України", – йдеться у заяві прикордонної служби.

 

Також наголошується, що під час обстеження району родовища на бурових установках та платформах прикордонники зафіксували перебування озброєних осіб.

 

За фактами порушення міжнародного морського права та законодавства України Держприкордонслужба проінформувала профільні міністерства. 

 

18.07.2016