Мирон МАРКЕВИЧ: «Перемога Португалії – це перемога тренера»

 

Чемпіонат Європи з футболу закінчився неочікуваною перемогою збірної Португалії. Про те, чому перемогли португальці, що завадило зіграти за можливостями збірній Англії, чому Ісландія на голову вища за Україну в футбольному плані і що стало причиною провалу нашої збірної України, розповів у розмові з Z відомий український футбольний тренер Мирон Маркевич.

 

 

- Які Ваші враження від Євро-2016 та дещо несподіваного його фіналу – перемоги Португалії?

 

- Ну так, цього ніхто не чекав. На мою думку, були сильніші команди – та ж таки Англія, Німеччина, яка була найсильнішою командою на цьому чемпіонаті. Так сталося, що Португалія перемогла: і сітка десь посприяла, і те, що Португалія потрапила вниз таблиці, відтак вийшла не на таких серйозних суперників на початку плей-оф. Крім того, у футболі треба також мати й везіння, як кажуть, футбольне щастя. Хоча вони перемогли своїх суперників і нічого тут не скажеш. Але я думаю, що це тренерська перемога – тренер все чітко вгадав. Ніби й не було там таких великих футболістів, окрім Кріштіану Роналду, але команда перемогла на Чемпіонаті Європи.

 

Тріумф Португалії у фіналі

 

- На Ваш погляд, які були найбільші несподіванки цього чемпіонату Європи?

 

- Однією з таких несподіванок для мене стало те, що збірна Англії не змогла пройти далі першого туру плей-оф, а друга – те, що Вельс дійшов до півфіналу. Це, напевно, такі найбільші несподіванки. Англія мала дуже серйозний склад. І якось так, не знаю…

 

- А чому англійцям не пощастило? Можливо, тому, що було ледь не два склади добрих гравців і тренерові було важко вибрати правильну кандидатуру?

 

- То був би головний біль тренера, бо маєш два майже рівні склади і не завжди вгадуєш. Я думаю, що основною помилкою було те, що Джеймі Варді виходив тільки на заміну, він мав би весь час грати спочатку, у стартовому складі.

 

Збірна Німеччини вважалася фаворитом турніру – поки в піфіналі не спіткала Францію

 

- Як оцінюєте досягнення команди Ісландії?

 

- В Ісландії дуже серйозно зараз ставляться до футболу. Дуже серйозна база, багато полів, розвивається дитячий футбол. Просто так нічого не буває. Якщо ви бачили гру нашої олімпійської збірної та збірної Ісландії, то побачили б, що вони вже на голову сильніші від нас.

 

- Чи можна говорити про якісь новації цього чемпіонату, так би мовити, новітні тренди, які знайшли свій вияв під час Євро-2016?

 

- Нічого такого нового там не було. Хоча ми побачили цікаві тенденції гри у три захисники, зокрема, у виконанні збірної Італії. Ну, й Німеччина упродовж чемпіонату грала то в три захисники, то у чотири. Це треба брати на озброєння, тому що команда грає з різними суперниками і може зіграти з трьома захисниками чи з чотирма, залежно від суперника.

 

Ісландія створила незабутній колорит цьому Євро

 

- А що ж українська збірна? Як оцінюєте її гру?

 

- Мені важко сказати, треба бути всередині команди. Але основне – футболісти самі не були налаштовані, вони мали б відповідальніше підійти до справи. Я розумію, Німеччині – нічого дивного, але ж не Північній Ірландії. Так що, це, напевно, основне.

 

- Як ставитеся до цієї інформаційної хвилі, що саме Ви маєте очолити збірну?

 

- Ніяк. По-перше, зі мною ніхто не говорив, і я думаю, що Андрій Шевченко вже давно готується до цього, тим більше, що його брали у збірну під цю роль. Напевно, це буде логічно, що він почав працювати зі збірною.

 

Збірна України ввійшла у п'ятірку найліпших команд турніру за часткою контролю над м'ячем – проте єдина не здобула жодного пункту, ані не забила голу

 

- Що треба, на Вашу думку, змінити в українському футболі, щоб у майбутньому уникнути таких провалів, як це сталося на минулому чемпіонаті Європи?

 

- Треба працювати в комплексі. По-перше, треба дуже ретельно зайнятися дитячим та юнацьким футболом. Потрібно, щоби наші дитячі тренери більше їздили за кордон, щоби вони вчилися, бо брак кадрів є головним нашим болючим питанням. Ми повинні вчитися в чільних країн Європи, без того нічого не буде, бо ми в цьому добре від них відстаємо.

 

Розмовляв Тарас БАЗЮК

 

12.07.2016