Референдум щодо Brexit не має обов'язкової юридичної силою.

Таке твердження міститься в листі понад тисячі британських адвокатів найвищого рангу до прем'єр-міністра Девіда Кемерона.

 

 

Правники стверджують, що лише парламент, а не уряд чи сам прем'єр-міністр може задіяти 50-ту статтю Лісабонського договору, яка передбачає процедуру виходу країни з Європейської Унії – повідомила інформаційна аґенція Reuters. За твердженням підписантів листа, референдум 23 червня може вважатися лише консультативним.

 

 

«Перед референдумом не було встановлено необхідного порогу для рішення про вихід з ЄУ, який зазвичай встановлюється в разі всенародного голосування з такого важливого для країни питання, наприклад, мінімум 60% тих, хто проголосував, або 40% усіх виборців», – наголошують автори звернення.

 

Правники стверджують, що існує достатньо доказів того, що на результат референдуму вплинули «спотворення фактів і обіцянки, які не можуть бути виконаними».

 

У листі також звернуто увагу на такі суттєві моменти: «Результат процесу виходу з ЄУ відіб'ється на поколінні людей, які за своїм віком не могли взяти участі в референдумі. Уваги заслуговує також особлива ​​позиція Шотландії, Північної Ірландії та Гібралтару, оскільки їхні мешканці не голосували за вихід з ЄУ».

 

Наприкінці звернення міститься пропозиція для уряду щодо подальших дій:

 

«Виходячи з усіх цих міркувань, ми пропонуємо уряду в якнайшвидшому порядку створити королівську комісію або відповідний незалежний комітет, який би розглянув усі суперечливі моменти і через певний проміжок часу репрезентував би доповідь про переваги, ціну й ризики задіяння 50-ї статті для всього Об’єднаного Королівства і для його складових частин. Лише після цієї презентації мало б відбутися голосування в парламенті».

11.07.2016