Про це заявила німецька бундесканцлерка  Анґела Меркель під час виступу в Бундестазі в четвер, 7 липня, напередодні відкриття саміту НАТО у Варшаві.

 

 

 «Росія анексувала Крим і надавала військову підтримку ребеліянтам на сході України, які воювали проти урядових військ. Таким чином вона словом і ділом поставила під сумнів засадничий принцип недоторканності кордонів», – заявила Меркель.

 

Канцлерка зазначила, що Росія вдалася до залякування країни-членів НАТО на сході, в зв'язку з чим «вони потребують підтримки Альянсу» – повідомило видання Die Welt. На її думку, оперативне скерування солдатів в кризових ситуаціях – недостатній захід.

 

 «Північноатлантичний Альянс повинен продемонструвати  відчутнішу присутність в країнах Балтії і в Польщі, повинен дати зрозуміти, що надасть допомогу східноєвропейським партнерам у разі будь-яких атаках з боку РФ, включно з кібератаками. І Німеччина готова зробити свій істотний внесок у ці заходи», – заявила канцлерка ФРН.

 

Меркель висловилася також і щодо планованого розгортання системи ПРО, вказавши, що вона спрямована не проти Росії. «Система ПРО повинна служити захистом проти розвитку ракетної програми Ірану», – вважає канцлер ФРН.

 

Водночас Меркель запевнила, що Берлін і Брюссель готові до діалогу з Москвою. «Стримування і готовність до діалогу не є антонімами, вони невіддільні один від одного», – зазначила вона.

 

Анґела Меркель також підкреслила, що НАТО «не зачиняє двері перед новими партнерами». Щоправда не назвала при цьому конкретних країн, які можуть увійти до складу Альянсу.

07.07.2016