Верховна Рада схвалила у першому читанні зміни до закону про державну службу, котрі можуть поставити органи місцевої влади у тотальну залежність від Адміністрації президента.

 

На четверговому засіданні ВР проект №4370-1 підтримало 227 народних депутатів.

 

Ініціатива "Реанімаційний пакет реформ" виступила з категоричною критикою проекту. "Цей законопроект не конституційний та надасть президенту права, які перебільшують конституційні права президента. Законопроект 4370-1 дозволить президенту створити комісію при АП (тобто ручну), яка буде начебто за конкурсом призначати голів РДА. ЗП 4370-1 руйнує засади реформи держслужби і пропонує прибрати прозорі засади призначення голів РДА – це протирічить Конституції", – ідеться у коментарі "РПР".

 

Відзначимо, наразі призначення голів РДА відбувається згідно з указом президента – за поданням уряду. Запровадження нових правил перетворить кадрові функції Кабміну на декоративні.

 

Авторами законопроекту є офіційний представник президента у ВР Артур Герасимов (БПП) і Андрій Река ("Народний фронт").

 

Законопроект підтримали: БПП – 108 голосів (із 142 членів фракції), "НФ" – 68 (із 81), "Опозиційний блок" – 27 (із 43), "Воля народу" – 12 (із 19), "Відродження" – 7 (із 23), Радикальна партія – 1 (із 21), і 4 позафракційних.

 

07.07.2016