Британський екс-прем’єр захистив своє рішення про вторгнення в Ірак.

У середу, шостого липня Тоні Блер на своєму офіційному сайті опублікував заяву-відповів на закиди щодо відправки британських військ до Перської затоки 2003 року.

 

 

«Нині я б знову ухвалив точно таке ж рішення. Це рішення я ухвалював з упевненістю в правильності своїх дій і в інтересах країни», – цитує слова колишнього прем’єр-міністра Великої Британії видання Daily Mail.

 

Блер теж зазначив, що бере на себе всю відповідальність за будь-які помилки під час операції в Іраку. Він спростував інформацію про те, що дані розвідки нібито зазнали фальсифікації. За словами колишнього прем'єр-міністра, було краще скинути колишнього іракського президента Саддама Хуссейна. «І я не вірю, що це послужило причиною тієї хвилі терору, яку ми зараз бачимо на Близькому Сході і в світі», – наголосив він.

 

Раніше в той же день в Лондоні була репрезентована ​​доповідь про причини і обставини скерування британських військ до Іраку 2003 року. «Блер усвідомлено перебільшив небезпеку, яку являв собою Ірак. Велика Британія ухвалила рішення вступити у війну в Іраку, не вичерпавши всіх варіантів мирного врегулювання», – заявив автор доповіді Джон Чілкот. У документі також говориться, що рішення про вторгнення до Іраку приймалося «на підставі помилкових даних розвідки».

 

Незалежна комісія під керівництвом колишнього високопоставленого співробітника МВС Об’єднаного Королівства сера Джона Чілкота працювала над доповіддю з 2009 року. Документ складається з 2,6 млн слів. Повідомляється, що підготовка доповіді обійшлася британській скарбниці в понад десять мільйонів фунтів стерлінгів.

06.07.2016