Росія порушує міжнародне право й іґнорує угоду про припинення вогню в Грузії.

Про це йдеться в резолюції Парламентської асамблеї ОБСЄ «Конфлікт в Грузії», яку було ухвалено на пропозицію грузинської сторони.

 

 

Літня сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ проходила Тбілісі й завершилася у вівторок, п’ятого липня. Згадану резолюцію було обговорено наприкінці роботи форуму. За неї проголосувало 122 делегати, проти – шестеро, повідомило видання  Georgia Online.

 

Документ складається з 19 пунктів, в ньому йдеться, зокрема, про те, що Росія повинна «скасувати рішення про визнання районів Грузії і припинити окупацію грузинських територій».

 

Як наголошується в резолюції, Росія, всупереч міжнародним застереженням, як і раніше «порушує міжнародне право й іґнорує угоду про припинення вогню», укладену 12 серпня 2008 року. «Російська сторона продовжує проводити політику окупації та анексії грузинських районів – Абхазії та Південної Осетії – на основі так званих договорів про інтеграцію», – підкреслюється в документі.

 

ОБСЄ закликає Росію дотримуватися принципів міжнародного права, виконувати угоду про припинення вогню, дозволити повернення всіх біженців в місця їхнього походження, а також дозволити міжнародний моніторинг прав людини на місцях.

 

Керівник російської делегації на ПА ОБСЄ Микола Ковальов назвав резолюцію «політизованою і антиросійською».

05.07.2016