Кабінет міністрів України підготував невідкладні заходи у відповідь на дії Російської Федерації щодо обмеження транзиту її територією українських товарів, що прямують в треті країни, ідеться в заяві уряду.

 

В уряді зазначили, що указом російського президента вводяться додаткові обмеження на транзит територією РФ українстких товарів, зокрема, відтепер обмеження поширюються і на транзит товарів до Киргизької Республіки на додаток до обмежень на транзит до Казахстану, а також вводиться повна заборона транзиту товарів, на які поширюється дія запровадженого РФ «ембарго», а також  товарів, на які в РФ застосовуються ставки ввізних мит, відмінні від 0.

 

«Запровадження РФ цих обмежень очікувано призведе до штучного погіршення умов торгівлі із третіми країнами, зокрема Центральної Азії, що означатиме скорочення обсягів українського експорту.

 

Це політично-вмотивований акт Російської Федерації, який є ще одним виявом агресії РФ по відношенню до України.

 

Дані обмеження є черговим грубим порушенням міжнародних зобов’язань РФ, зокрема, взятих в рамках Світової організації торгівлі та Договору про зону вільної торгівлі від 18.10.2011 р.

 

Уряд вживав і вживатиме всіх можливих заходів захисту національних інтересів України та протидії будь-яким виявам агресії з боку РФ. Нами підготовлені адекватні заходи у відповідь, які будуть введені в дію невідкладно», – ідеться в заяві.

 

Для постійного моніторингу ситуації щодо експорту до РФ та транзиту її територією, додали в уряді, а також для надання інформації українському бізнесу працюють оперативний штаб та гарячі лінії Мінекономрозвитку та Мінінфраструктури.

 

«Одночасно український Уряд порушує питання порушення РФ норм міжнародного права у Світовій організації торгівлі та інших міжнародних організаціях, а також з нашими міжнародними партнерами.

 

Ми вимагаємо від РФ негайного скасування запроваджених обмежувальних заходів по відношенню до українського експорту в інші країни», – резюмують в Кабміні.

04.07.2016