Брат на брата

Сімнадцятого липня в окрузі №85 з центром у Калуші відбудуться вибори народного депутата. Центральна виборча комісія зареєструвала в окрузі 37 кандидатів. Вакансія у ВРУ з'явилася після того, як нардеп Ігор Насалик (БПП «Солідарність») опинився в кріслі міністра енергетики та вугільної промисловості.

 

Молодшого Насалика атакують зеленкою

 

Калущина, Рогатинщина та частина Галицького району віддавна є вотчиною родини Насаликів, електоральним полем, яке забезпечує їхній вплив на процеси в усій області. Щоб зберегти на цій території вплив та спадкоємність, тут балотується брат Ігоря Насалика Сергій. На минулих місцевих виборах родина Насаликів після Калуша взяла під контроль ще й Рогатин, де Сергія Насалика обрали міським головою. Ігор Насалик, який тоді балотувався на міського голову Івано-Франківська, у другому турі, нагадаємо, поступився «свободівцю» Руслану Марцінківу. Щоправда, цього разу перемогти буде набагато складніше. Адже виклик Сергієві Насалику кинув висуванець партії УКРОП Віктор Шевченко, який є братом народного депутата Олександра Шевченка (співвласника туристичного комплексу «Буковель»). Братам двох відомих політиків, а також ще 35 кандидатам належить з'ясувати, до кого прихильніші виборці цієї частини Франківщини.

 

Конкурс 1:37

 

Специфікою цих проміжних виборів експерти Громадянської мережі ОПОРА називають велику кількість кандидатів. Приміром, найбільше охочих стати депутатом є в окрузі №114 (центр — Станиця Луганська Луганської області) — 107 кандидатів. Калуш зі своїми 37 кандидатами — на передостанньому місці серед семи округів, де відбуваються проміжні вибори. Однак для Калуша і 37 кандидатів виглядають запаморочливо. Скажімо, на виборах 2014 року, конкуренцію Ігореві Насалику робили лише семеро кандидатів. Як підрахували в ОПОРІ, довжина виборчого бюлетеня, який отримають виборці округу 17 липня, становитиме близько одного метра.

 

Брати Шевченки

 

Усіх кандидатів можна поділити на дві великі групи: кандидати, які мають шанси на перемогу, і ті, в яких цих шансів нуль.

 

До першої належать вже згадані Сергій Насалик (БПП «Солідарність»), Віктор Шевченко (УКРОП), Роман Король (УНА-УНСО), Олег Савка (НРУ), Ольга Сікора («Батьківщина»), Оксана Тебешевська (ВО «Свобода»).

Є ще декілька впізнаваних персон: боєць Андріан Волгін («Сила людей»), колишній прокурор Івано-Франківської області Микола Гошовський (партія «Патріот»), Анжела Яровата (Радикальна партія Олега Ляшка).

 

Інші кандидати невідомі широким колам громадськості. Але строкатість реґіонального і професійного представництва таки вражає. На мандат претендують: бармен, водій, перукарка, торговий аґент, декілька бухгалтерів, декілька медиків, електромонтер, двоє менеджерів і ще по кілька науковців та освітян.

Репрезентувати інтереси місцевих виборців хочуть мешканці Києва та Київщини, Львова та Львівщини, Черкащини, Закарпаття, Житомирщини, є серед претендентів навіть мешкана окупованого Іловайська.

 

Старт і перші порушення

 

Проміжні вибори є доволі швидкоплинними, й активна фаза кампанії триватиме три тижні. Як зафіксували спостерігачі ОПОРИ, виборчу активність демонструють 13 кандидатів.

Сергій Насалик активно присутній в медіа-просторі, а також на так званих зовнішніх рекламних носіях. До речі, декілька його білбордів вже облили «зеленкою». Ця технологія кілька років тому активно застосувалась на проміжних виборах в Івано-Франківську.

Віктор Шевченко поширює матеріали у ЗМІ, а партія УКРОП роздає інформаційні матеріали через аґітаційні намети.

Також ОПОРА зафіксувала, як користувач Фейсбуку подякував Віктору Шевченкові за можливість відпочинку мешканців Рогатина на «Буковелі», розмістивши відповідні фотографії. Зазначимо, що цю технологію на минулих виборах активно застосовував Олександр Шевченко, який возив школярів Івано-Франківська на екскурсії в «Буковель».

 

Скромна кампанія кандидатів-аутсайдерів

 

«Частина 14 статті 74 ЗУ "Про вибори народних депутатів України" прямо забороняє проводити передвиборну аґітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Проведення такої аґітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців», — роз'яснює Іван Маруняк, координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині.

 

Велику виборчу активність проявляє кандидатка від «Батьківщини» Ольга Сікора. На минулих виборах вона здобула 11% голосів. Аґітувати за Ольгу Сікору приїхала навіть народний депутат Надія Савченко. Однак замість запланованих дводенних заходів Савченко відбула лише декілька зустрічей і повернулася до Києва.

 

Олег Савка залучив до аґітації за себе народних депутатів Павла Кишкаря та Віктора Кривенка.

 

Самовисуванці Михайло Глагович, Володимир Цвіль та Святослав Кавінський активно використовують зовнішню рекламу, а також аґітацію на звичайних слупах.

 

Без «парашутистів» і важковаговиків

 

Вибори в північних районах Франківщини могли би бути ще цікавішими, якщо б до них долучились важковаговики з Києва. Зіґнорували цю можливість і відомі київські політики, яких в таких випадках називають «парашутистами». Зокрема, в інформаційному просторі циркулювали чутки про плани Арсенія Яценюка повернутись у парламент через проміжні вибори в окрузі №85. Громадськість зреагувала обуренням на такі чутки, критично оцінивши шанси екс-прем'єра.

 

У ЗМІ обговорювались і плани ВО «Свобода» виставити в цьому окрузі Олега Тягнибока або колишнього віце-спікера Руслана Кошулинського. Однак у підсумку партія, яка має чималий електоральний вплив у реґіоні, зробила ставку на вчительку Оксану Тебешевську.

 

Отже, вибори в окрузі №85 можуть перетворитись на ще одне протистояння Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та фінансово-промислової групи «Приват» Ігоря Коломойського. Нагадаємо, що на довиборах у Чернігові кандидат від БПП Сергій Березенко переміг кандидата від УКРОПу Геннадія Корбана. Цього разу досвідченому Сергієві Насалику протистоятиме молодий та амбітний Віктор Шевченко. У кожного з кандидатів є свої слабкі місця. Сергій Насалик був депутатом Івано-Франківської обласної ради від Партії реґіонів. Віктор Шевченко репрезентує інтереси дніпровського олігарха Ігоря Коломойського. Кожна сторона спробує використати неоднозначні пункти в біографії опонента. Чи є у цій сутичці простір для «третьої сили»? Відповідь на це питання дадуть, очевидно, вже виборці…

 

01.07.2016