Цікаво, що буде «на виході»?

Дотепна і, може, навіть розумна людина дійшла висновку, що не варто тішитися, коли все починається добре, бо закінчиться все погано. Коли все починається погано, то закінчиться воно ще гірше.

 

Презентація тижня

 

 

Володимир Гройсман — наймолодший прем'єр-міністр за всю історію України, і це аксіома, яку не треба доводити. Все інше, що говориться про цього перспективного політика, потребує вивчення через добре налаштований мікроскоп.

 

Візит Володимира Борисовича до Сполучених Штатів — дуже цікавий «маркер». Про Гройсмана казали, що він маріонетка, керована президентом Порошенком, але за океаном колишній міський голова Вінниці демонстрував себе гарно і американцям сподобався.

 

Цікавою була його зустріч з постійним представником США в ООН Самантою Павер. З жінкою, яка вміє «построїти на тумбочку» самого Чуркіна, спілкуватися було приємно. Гройсман відверто признався Павер:

«Ми маємо трьох ворогів: Росію, корупцію, популізм. Це три повноцінні вороги, які сьогодні заважають розвитку України».

 

Павер з непритаманною їй делікатністю не стала конкретизувати, що нова українська влада робить останні два роки, але схвально відгукнулася про візит прем'єр-міністра до Маріуполя, що відбувся 30 травня, й закликала продовжити турботу про громадян на тимчасово окупованих та непідконтрольних територіях.

 

Корупцією Гройсман переймався і під час щорічної конференції Центру українсько-американських відносин Providing Ukraine with an Annual Report Card у Вашинґтоні, де сказав, що вже сформовано усе законодавство для ефективної боротьби з нею. «Фактично кожен крок Уряду так чи інакше б'є по корупції», — повідомив американцям прем'єр.

 

Там-таки він заявив: «Україна подолала рецесію. Прогнози зростання економіки у 2016 році — 1,5%, і якщо ми дивимося на 2017 рік, ми очікуємо зростання у 3%». Ходжа Насреддін колись на вимогу шаха вчив віслюка говорити. Всі знають концепцію едукації авторства цього хитрого «східняка». Може, й так… А може, й не так.

 

Арешти тижня

 

 

Солом'янський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці Микиті Іванову, підозрюваному в розкраданні держмайна у вигляді газу українського видобутку.

 

В НАБУ нагадали, що 15 червня детективи бюро і прокурори САП у межах розслідування корупційної схеми з перепродажу газу, видобутого в рамках спільної діяльності з державним підприємством «Укргазвидобувння», перепровадили 37 обшуків у Львові, Дніпрі та Києві. Як наслідок, було затримано десятьох осіб, підозрюваних у причетності до газових схем. Все це офіційна інформація.

 

Крім неї, треба пам'ятати, що означений Іванов фіґурує в контексті «справи Онищенка». Цього чинного нардепа підозрюють у причетності до незаконних схем реалізації природного газу, добутого внаслідок спільної діяльності підконтрольних йому структур з держкомпанією «Укргазвидобування». У справі фіґурує сума в три мільярди гривень.

 

Добродій Онищенко любить коней та ефектних жінок, працює у фракції, яка не входить в коаліцію, але дбає про майбутнє держави. «Знаючи про те, що я ні в чому не винен, я буду переконувати і реґламентний комітет, і парламент не підтримувати це фіктивне звинувачення на мою адресу», — каже підозрюваний. Його ще не затримали, але наговорили про порядного чоловіка (непорядних у Верховній Раді не буває) фіру з маленьким возиком.

 

Як тепер має жити людина, підозрювана в мільярдних крадіжках, і що коїться в головах його коней і жінок — нікому не відомо.

 

Отруєння тижня

 

 

Міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко сказав, що за останньою інформацією до лікарень міста з ознаками отруєння ушпиталено 219 осіб — 121 дитину і 98 дорослих. Цифри кількості отруєних змінюються щогодини.

 

Версії про те, з якої біди люди поміняли свої фотелі чи табуретки на незатишні лікарняні ліжка, озвучуються так само розмаїті. Президентський намісник Одещини Саакашвілі каже, що епідемією тут не пахне. Цікаво було б взнати в пана Міхеїла, що він має на думці під терміном «епідемія»?

 

Коли цей матеріал з'явиться, то через кілька годин тамтешні медики опублікують причини отруєння (так вони обіцяли). Подальший розбір польотів буде набагато цікавішим.

 

Пенсіонери тижня

 

 

Можна пояснити заяви генерального секретаря ООН Пан Ґі Муна про те, що Росія має відіграти критично важливу роль у тому, щоб покласти край конфліктові на Донбасі, тим, що у високоповажного чоловіка був поганий ранок після гарного вечора. Можна пояснювати це печією, тим, що на носі буде Повня, що в Австралії пожежі, а «негри голодують по обидва боки річки Нілу».

 

Добродій Пан сказав те, що сказав. Потім ООН вилучила фразу про роль РФ у вреґулюванні конфлікту в Україні з тексту його промови, оприлюдненій на сайті Організації. Пояснювали ляп кволо і непереконливо.

 

Все набагато простіше. Чинний генсек ООН живе у цій іпостасі останній рік, а люди зі Сходу, яким є Пан, завжди дбають про своє майбутнє. Чоловік сказав те, за що отримає від Росії пенсію, за яку його правнуки зможуть у Гарварді відкривати двері ногою і не комплексувати через надто вузький розріз власних очей.

 

Внуки колишнього канцлера Німеччини Ґергарда Шредера, який після відставки став промоутером російського «Газпрому», мають прекрасні перспективи. Нащадків люблять і корейці, і німці. Росіянам це дуже грає на руку. А українці в цих іграх виконують роль м'яса для пулькоги чи баварських ковбасок.

 

20.06.2016