Такий закид міністрові закордонних справ ФРН Франкові-Вальтеру Штайнмаєрові (Frank-Walter Steinmeier), котирй є членом СДПН, зробили представники ХДС – партії-партнера з коаліції.

 

 

Нагадаємо, що напередодні Штайнмаєр, коментуючи навчання НАТО в Балтії, висловив думку, що зараз не час для «брязкання шаблюкою і бойових кличів» в рамках політики стримування Росії. «Якщо хтось думає, що символічні танкові паради на східному кордоні Альянсу посилюють безпеку, то той помиляється», – заявив він в інтерв'ю газеті Bild am Sonntag.

 

Так експерт ХДС зі зовнішньої політики, голова комітету Бундестаґу зі закордонних справ Норберт Рьоттґен (Norbert Röttgen) назвав слова Штайнмайера про навчання НАТО в Східній Європі «обурливим докором». Ще один представник партії, Юрґен Гардт, не виключив, що заяви міністра «можуть призвести до непорозуміння всередині НАТО і навіть зловтіхи в Москві», – повідомив авторитетний німецький тижневик Der Spiegel.

 

Водночас у лавах своєї партії Штайнмаєр отримав підтримку. Як заявив політик від СДПН Рольф Мютценіх: «Уряд ФРН має взяти курс Штайнмайера». Крім того, глава німецького зовнішньополітичного відомства отримав підтримку «зелених». Експерт партії із зовнішньополітичних питань Юрґен Тріттін (Jürgen Trittin) відкрито розкритикував військові навчання Anakonda-2016 в Польщі.

 

«Відносини Німеччини і Росії в короткостроковій перспективі далекі від розрядки напруженості, і в цей момент глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр подбав про те, щоб непроста ситуація стала ще складнішою. У всякому разі, в цьому його звинувачують представники ХДС, головної партії правлячої коаліції», – читаємо в статті Der Spiegel, яка описує суперечку між членами урядової коаліції.

20.06.2016