У Великій Британії вбито проєвропейську депутатку.

Парламентарка від Лейбористської партії Джоан Кокс у четвер, 16 червня, була важко поранена біля свого офісу в місті Бірсталл, що неподалік міста Лідса на півночі Англії.

 

 

41-річна Кокс отримала вогнепальне і ножове поранення перед запланованою зустріччю з виборцями. Крім неї, легкого ножового поранення зазнав ще один чоловік з її команди. Джоан Кокс була шпиталізована й померла вже в лікарні.

 

Поліції вдалося затримати нападника, 52-річного чоловіка. Очевидці стверджують, що він під час атентату кричав «Britain First» («Британія насамперед») – повідомило видання Mirror. У Великій Британії діє однойменна націоналістична партія, яка консеквентно виступає за вихід країни з Європейської Унії. Водночас поліція зізнається, що до кінця мотиви нападника залишаються нез’ясованими За фактом нападу ведеться розслідування.

 

«Смерть Джоан Кокс стала для нас великою трагедією. Вона була сумлінною і соціально анґажованою депутаткою. Я приношу свої співчуття її чоловікові Брендану та двом її малим дітям», – заявив прем’єр-міністр Девід Кемерон.

 

Основні політичні сили вирішили у зв’язку зі смертю депутатки на кілька днів призупинити кампанію агітації перед референдумом щодо подальшого членства Об’єднаного Королівства в ЄУ. Відомо, що сама Кокс була затятою прихильницею євроінтеграції. 

16.06.2016