Львівщина ремонтує дороги

Майже два мільярди гривень запланували цього року на ремонти автомобільних доріг Львівщини. Місцева влада сподівалася й на кредитні ресурси, за допомогою яких планували модернізувати дорогу на Тернопіль, а також облаштувати дороги до пунктів перетину на кордоні з Польщею. Станом на середину червня виглядає так, що реалізація планів трохи гальмується. Зокрема, йдеться про використання коштів від перевиконання планових завдань митницею та про незрозуміле затягування з розробкою механізму розподілу так званого польського кредиту. А поза тим на дорогах області та обласного центру ремонти доріг доходять свого піку.

 

Ремонт дороги на Червоноград

 

Від Червонограда до Турки

 

Як розповіла в коментарі Z заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак, триває ремонт автомобільних доріг на трасах Самбір–Турка та Броди–Червоноград. Щодо дороги Куровичі–Рогатин, то відбувся тендер, однак поки що підрядник не почав працювати, бо мусить закінчити роботи в іншій області. Проте, зі слів пані Гримак, зміщення графіку буде невелике.

 

Заступник голови Львівської ОДА розповіла, що виникли технічні нюанси у розподілі коштів від митниці. На ремонти доріг у Львівській області планували використати щонайменше 775 млн грн від перевиконання планів Львівською митницею. Однак на сьогодні вдалося це зробити частково, бо щойно минулого тижня бюджетний комітет парламенту затвердив індикативні показники виконання планів.

«Індикативні показники мають надійти до нас від ДФС, і щойно буде офіційний документ про план для митниці, то ми будемо розуміти, наскільки цей план перевиконано і яка сума піде на ремонти доріг… У нас були залишки за минулий рік, і за рахунок березня нам вдалося частково залучити кошти в бюджет, це було близько 100 мільйонів», — пояснює Ірина Гримак.

 

За даними Служби автомобільних доріг у Львівській області, дорогу між Бродами і Червоноградом завдовжки 81 км  ремонтують одразу дві фірми: з одного боку вже добре відомі нам турки — «Онур конструкціон», а з другого — ТзОВ «Автомаістраль-Південь».

 

Згідно з інформацією сайту «Наші гроші. Львів» (http://lviv.nashigroshi.org), вартість ремонту ділянки дороги, яку відновлюватиме «Онур», становить понад 224 млн грн, натомість вартість ремонту ділянки, яку ремонтує  «Автомаістраль-Південь», становить майже 240 млн грн.

На етапі проектування перебувають роботи з ремонту автодороги зі Львова до Меденич через Пустомити, на яку передбачено 230 млн грн у державному бюджеті. Зі слів Ірини Гримак, це капітальні роботи, тож вони вимагають проектної документації, і щойно вона буде готова — відбудеьбся тендер на ремонт.

 

Що ж до ремонту доріг у районах, то тендери вже перепроваджено на 70% запланованих робіт. Заступник голови ЛОДА прогнозує, що до 25 червня будуть закінчені всі тендерні процедури і на початку липня шляховики зможуть почати роботи.

 

Й досі під питанням

 

На початку року керівництво Львівської області активно лобіювало ремонт траси на Тернопіль за рахунок коштів, заощаджених на будівництві автодороги Київ–Полтава. Тоді йшлося про суму 20 мільйонів євро. Провадилося перемовини з керівництвом ЄБРР, однак поки що питання не вирішено. Зі слі Іринив Гримак, нині це питання перебуває на рівні прем'єра.

 

«Під час перебування на Львівщині він підтвердив, що це актуальне питання і кошти мають бути виділені. Я так розумію, що найближчим часом має бути ухвалене рішення, з якого фонду мають фінансуватися ці роботи. Уряд позитивно оцінив нашу ініціативу», — каже вона.

 

 

Також на київському рівні зависло питання так званого польського кредиту — майже 100 млн євро, наданих РП для розбудови дорожньої інфраструктури пунктів перетину на кордоні України та Польщі.

Верховна Рада ратифікувала цей документ, однак досі не розроблено механізму реалізації — хто з виконавчих органів має бути отримувачем коштів, як відбуватиметься розподіл грошей і хто виступатиме замовником робіт. Очікується, що скоро відбудеться нарада в Києві, де ці питання мали б вирішити.

 

Львів ремонтує вулиці та мости

 

У бюджеті розвитку на 2016 рік 219 мільйонів гривень призначено на ремонти дорожньої інфраструктури. 

 

Вже тепер триває ремонт вулиці Мечникова на ділянці від Пекарської до Личаківської. У бюджеті на ці роботи закладено 45 млн грн, і комунальники обіцяли закінчити роботи в липні.

Також почали ремонт автомобільного моста на Городоцькій, який триватиме до середини жовтня. Вартість робіт з бюджету міста — 30 млн грн.

 

У 34 мільйони гривень вийде реконструкція проспекту Червоної Калини. І ще два мільйони витратять на ремонт вулиці Сихівської.

 

Крім того, 27 млн гривень передбачено на ремонт частини вулиці Київської і 25 мільйонів гривень на реконструкцію вулиці Котляревського на відтинку між вулицями Генерала Чупринки до вулиці Сахарова.  Дев'ять мільйонів гривень передбачено на реконструкцію вулиці Садової і ще три — на такі самі роботи на вулиці Холодній.

 

16.06.2016