США перекинули авіаносця USS Harry S. Truman в Середземне море.

Експерти вважають такий хід Вашингтона чітким попереджувальним сигналом на адресу Москви.

 

 

Таким чином в регіоні вже перебуватиме два американських авіаносця: USS Harry S. Truman і USS Dwight D. Eisenhower.

 

 «Передислокація такого великого бойового корабля ВМФ США – це демонстрація союзникам з НАТО того, що Америка виконує зобов'язання з підтримки балансу військово-морських сил в Середземномор'ї. Звичайно, це демонстрація наших можливостей», – прокоментував контр-адмірал збройних сил США Брет Батчелдер в інтерв’ю для видання The Wall Street Journal.

 

За його словами, перекидання авіаносця класу Nimitz з Перської затоки до середземноморської акваторії «відкриває нову американську військову стратегію в той час, коли Росія агресивно утвердилася в регіоні й використовує свій флот і авіацію в сирійському конфлікті, який триває вже п'ять років, на боці президента Башара Асада».

 

Ще один представник Пентагону, котрий побажав залишитися неназваним, у коментарі для The Wall Street Journal зазначив: «Цей маневр повинен стати сигналом для Москви, який демонструє можливості американського флоту. Несподіваність нашого маневру з USS Harry S. Truman , змусить їх думати двічі».

 

За даними видання, за останні три роки в Середземному морі дислокувалося від 10 до 15 кораблів ВМФ Росії. У грудні 2015 року російські ВМФ завдали звідси ракетних ударів по території Сирії, використавши підводний човен «Ростов-на-Дону».

 

Варто зазначити, що на початку липня у Варшаві проходитиме саміт НАТО, на якому, зокрема, вирішуватиметься питання захисту Східної Європи від можливої російської агресії. 

09.06.2016