В Актобе на заході Казахстану оголошено «червоний» рівень терористичної загрози. 5 червня там відбулася серія терактів.

На даний момент в місті проходить антитерористична операція, Міністерство оборони Казахстану оголосило найвищий рівень бойової готовості.

 

 

Казахські ЗМІ повідомляють, що 5 червня близько двох десятків молодиків напали на магазин зброї і вбили продавця й охлоронця. Потім вони захопили пасажирський автобус.

 

Про подальший розвиток подій розповів речник казахського МВС Алмас Садубаев: «Для нападу на військову частину злочинці захопили маршрутний автобус. Висадили водіїв і пасажирів, а потім автобусом протаранили ворота, де, проникнувши на територію, відкрили безладну стрілянину, убивши трьох і поранивши шістьох військовослужбовців. Черговим караулом була припинена спроба подальшого проникнення на територію частини. А потім разом з прибулим нарядом поліції один злочинець був знищений, ще один поранений і затриманий. Всього в ході антитерористичної операції в Актобі знищено чотири злочинця, затримано семеро, з них двоє поранені».

 

Інформаційний портал Today.kz повідомив теж про напад на поліційну дільницю.

 

У неділю в Актобе було оголошено режим антитерористичної операції, зупинено роботу громадського транспорту. Місцева влада закликала мешканців залишатися в своїх будинках. Поліція тимчасово зупинила рух громадського транспорту в місті. Також влада закрила декілька торгових центрів та інших громадських місць.

 

МВС Казахстану визнала серію нападів терористичними актами. «Теракт в Актобе в переддень святого Ораза – прояв крайнього цинізму і жорстокості бандитів. Здійснюються найжорсткіші заходи для їхнього покарання», – повідомив голова Сенату Парламенту РК Касим-Жомарт Токаєв.

 

Варто нагадати, що в Казахстані з кінця квітня почалися масові акції протесту проти нового земельного кодексу, який дозволяє іноземним громадянам купувати землю в приватну власність. Наприкінці травня протистояння протестувальників з владою досягло піку. Правоохоронці розігнали силовим шляхом низку мітингів і виступів, причому в деяких регіонах поліція застосувала вогнепальну зброю.

06.06.2016