У Швейцарії відкрився найдовший у світі тунель.

На будівництво Готтардського залізничного тунелю пішло майже 20 років і понад 12 млрд доларів. На його відкриття до Швейцарії прибули лідери сусідніх держав, зокрема бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд і прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці.

 

 

Підземна магістраль, базовою протяжністю 57 кілометрів, складається з двох паралельних тунелів. Вона веде з муніципалітету Бодіо в південній Швейцарії до комуни Ерстфельд в центрі країни.

 

Влада Швейцарії стверджує, що тунель революціонізує перевезення вантажів у Європі. Товари, які зараз щорічно перевозяться мільйонами вантажівок, будуть транспортуватися залізницею – повідомило видання Neue Zürcher Zeitung.

 

Постійна експлуатація тунелю розпочнеться щойно в грудні цього року. Він забезпечить швидше і простіше сполучення між південною та північною Європою. Тунель прискорить рух товарів і людей, а також зменшить забруднення навколишнього середовища вихлопними газами автомобілів. Наприклад час в дорозі з Цюриха до Мілана скоротиться до 2 годин 50 хвилин, що на годину менше за звичайний час.

 

Попередньо прогнозується, що щорічно новою магістраллю зможуть скористатися 20 мільйонів пасажирів. Також підраховано, що за добу тунель зможе пропустити до 260 товарних потягів.

 

До теперішнього часу найдовшим у світі залізничним тунелем вважався японський Сейкан протяжністю 53,9 км з підводним фрагментом довжиною в 23,3 км. Готтардський тунель також випередив за довжиною й тунель під Ла-Маншем, довжина якого становить 50,5 км.

 

Причому це не тільки найдовший в світі тунель, він також і найглибший з нині існуючих. Максимальна висота гір над тунелем становить 2300 метрів.

 

Проект будівництва тунелю був схвалений на референдумі в Швейцарії 1992 року. Два роки по тому швейцарці проголосували за те, щоб всі наземні вантажні перевезення, які проходять їхньою країною, здійснювати виключно залізницею.

 

Гроші на фінансування проекту були взяті з бюджетних надходжень від податків на паливо й на додану вартість, ще частина коштів – державна позика, яку треба буде виплатити протягом 10 років.

 

 

01.06.2016