«Велика сімка» підтримала пролонґацію санкцій проти Росії.

Відповідне рішення було ухвалене на саміті лідерів індустріально розвинених країн, який проходить в Японії. Про це йдеться в підсумковій декларації зустрічі G7.

 

 

«Термін дії санкцій пов'язаний з повною реалізацією Росією Мінських угод. Санкції можуть бути зняті, коли Москва виконає ці зобов'язання», – наголошується в декларації.

 

Хоча водночас учасники зустрічі висловилися за необхідність підтримувати діалог з Росією. «Ми визнаємо важливість продовження діалогу з РФ з метою забезпечення взятих нею на себе зобов'язань і норм міжнародного права для досягнення всеосяжного стійкого і мирного врегулювання кризи», – йдеться також в декларації.

 

Зазначимо, що впродовж першого дня саміту, коли сторони торкнулися теми антиросійських санкцій, бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель висловила думку, що говорити про їхнє скасування ще зарано. А голова Ради ЄУ Дональд Туск запевнив, що країни Європейської Унії підтримають рішення про продовження обмежувальних заходів щодо Росії.

 

Лідери G7 також підтвердили свою позицію щодо приналежності Криму Україні й висловили повну підтримку Києву. Водночас на зустрічі неодноразово наголошувалося, що конфлікт на сході України може бути вирішений тільки дипломатичним шляхом.

 

«Ми єдині в нашій переконаності в тому, що конфлікт в Україні можна вирішити тільки дипломатичним шляхом і за цілковитої поваги до міжнародного права. Ми повторюємо наше засудження незаконної анексія Кримського півострова Росією і підтверджуємо нашу політику невизнання її», – йдеться в декларації.

27.05.2016