Греція закрила свій повітряний простір для літаків з Лівії.

Відповідна постанова набрала чинності в четвер, 26 травня, і діятиме до восьмого вересня.

 

 

Поки що Атени не дали жодного офіційного пояснення цьому крокові. За повідомленням грецьких ЗМІ, профільні відомства країни видали вказівки для пілотів про зміни в аеронавігаційному обслуговуванні та процедурах. У грецькому Міністерстві закордонних справ відповідну інформацію не коментують – повідомив телеканал новин N-TV.

 

Місцеві журналісти припускають, що оприлюднення сповіщення пілотам може стати одним з перших кроків на шляху до проведення Північноатлантичним Альянсом або однією з держав-членів Альянсу операції в Лівії, де останнім часом спостерігається серйозна активізація бойовиків терористичного угруповання «Ісламська держава».

 

У той же час ні Атени, ні Брюссель інформацію про можливу операцію НАТО в Лівії поки що не підтвердили. Ще в квітні Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ запевняв, що НАТО не планує нових військових операцій в цій країні.

 

Відомо теж, що під час зустрічі Столтенберґа з прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці 24 травня Генсек, зокрема, зазначив, що НАТО готове підтримати Лівію, організувавши консультації з питань оборони і підтримки нормальної роботи інститутів безпеки. Він також додав, що Тріполі найближчим часом відрядить групу експертів для обговорення з представниками НАТО допомоги лівійській стороні. Однак при цьому Столтенберґ жодним словом не згадав про можливість проведення військової операції проти ІДІЛ. 

26.05.2016