У Греції розпочалася ліквідація табору біженців в Ідомені.

Зранку у вівторок, 24 травня, грецька поліція блокувала табір, в небі над ним курсують гелікоптери.

 

 

Як повідомило видання Focus, в операції з ліквідації найбільшого в країні нелегального табору біженців задіяно близько 1400 поліціянтів. У стихійному таборі біженців в Ідомені протягом кількох місяців перебувало приблизно 12 тисяч мігрантів. Вони сподівалися на відкриття так званого «балканського маршруту». Нещодавно, аби надати ваги своїм вимогам, вони почали блокували важливий залізничний вузол на кордоні Греції з Македонією. А потім вчинили спробу прорватися через грецько-македонський кордон.

 

За інформацією грецьких ЗМІ, в таборі діють організовані злочинні угруповання. Відомо, зокрема, що один із залізничних вагонів переобладнано під бордель. Наркодилери з Марокко продають міґрантам в таборі марихуану і гашиш. Досі грецька поліція не ризикувала заходити на території табору, а охороняла наметове містечко лише по зовнішньому периметру.

 

Ще до початку поліцейської акції багато біженців, котрі мешкали в таборі, були поінформовані про майбутнє насильницьке виселенні. Бажаючи уникнути евакуації, мігранти десятками покидали свої житла і намагалися сховатися в околицях.

 

Представник грецького штабу з врегулюванню міграційного кризи пообіцяв, що до мігрантів не буде застосовано насильство. За його словами, операція з евакуації займе до десяти днів. Мігрантів, котрі перебувають в таборі, грецька влада планує доставити в приймальні пункти для біженець в центральній частині Греції. Проте більшості з них, згідно з угодою між Європейською Унією і Туреччиною, загрожує депортація.

24.05.2016