Ян Пєкло – бажаний посол

Польський Сейм затвердив призначення на посаду Надзвичайного і Повноважного посла Польщі в Україні Яна Пєкла — відомого польського публіциста, виконавчого директора Фундації польсько-української співпраці (PAUCI).

 

Ян Пєкло на щорічному Міжнародному медіа-форумі у Львові

 

Нагадаємо, що послів Республіки Польща призначає президент на прохання голови МЗС з урахуванням позиції комісії у закордонних справах Сейму. Отже, дві третини шляху до посади Надзвичайного і Повноважного посла РП в Україні Ян Пєкло вже пройшов — автограф Анджея Дуди на рішенні про його призначення виглядає тепер чистою формальністю.

 

«Без демократичної і незалежної України немає безпечної Європи. Під цим оглядом інтересами Польщі, ЄС та НАТО є допомагати в реалізації заходів щодо поглиблення асоціації України з ЄС, а також зміцненню обороноздатності цієї країни», — сказав під час свого виступу перед депутатами Ян Пєкло.

 

Нині посольство Польщі в Україні очолює історик і дипломат Генрик Літвін. На посаду Надзвичайного і Повноважного посла РП в Україні його було призначено 2011 року.  

 

Номінований на цю посаду в останніх днях попереднього уряду РП Марцін Войцеховский не встиг взятися до виконання обов'язків — відразу після виборів був відкликаний новим шефом польського МЗС.

 

Утім кандидатура Яна Пєкла сприймається українцями теж дуже позитивно. Співзасновник і голова правління директорів Фундації польсько-української співпраці (PAUCI) Тарас Возняк відгукнувся про Яна Пєкла для «Z», як про

«одного з найбільш фахових польських аналітиків, які дуже добре знають всі складнощі українських політичних реалій».

 

«Він впродовж двох десятиліть тісно працював в царині польсько-українських стосунків.

Дуже добре, що Польща не зробила необґрунтованої перерви, як це часто практикує Україна, не призначаючи роками посла не те що в країні-опоненті, але і в країнах-союзниках. Таким чином польська дипломатія продемонструвала свою відповідальність та акуратність.

Зараз і в Україні, і у Польщі непрості політичні періоди, тому призначення Яна Пєкла має ще одне непросте завдання збереження українсько-польських стосунків на відповідному викликам часу рівні.

І не останнє місце займатимуть питання нашої спільної безпеки. Очевидно, що система безпеки в Європі змінюватиметься, тому одним з головних завдань Яна Пєкла буде адаптація польсько-українських стосунків до цих нових безпекових реалій», — сказав Тарас Возняк. 

 

Наприкінці квітня Gazeta Wyborcza повідомляла, що нинішній міністр закордонних справ РП Вітольд Ващиковський хоче замінити послів у 30 країнах світу, зокрема у Великій Британії, Франції, Португалії, Голландії, Норвегії, а також у Вашинґтоні та Римі. Новий посол має поїхати і до Москви, однак хто замінить нинішнього посла Польщі в Росії Катажину Пелчинську-Наленч, наразі не відомо. Видання прогнозувало, що масова ротація дипломатів відбудеться після саміту НАТО, який у липні відбудеться у Варшаві.

 

ДЛЯ ДОВІДКИ

 

Ян Пєкло народився 1952 року в Кракові. Директор PAUCI з 2005 року, перед тим працював у краківській фундації ZNAK. В 1982–1988 роках, звільнений у зв'язку з впровадженням воєнного стану з редакції щоденника Gazeta Krakowska, практикував психотерапевтом і писав для підпільної преси «Солідарності».

Як журналіст висвітлював події румунської революції 1989 року і конфлікт в колишній Югославії. Є автором двох книжок на балканські теми. В 2013 році видав книжку «Запах ангела», вона перекладена в Україні (видавництво «Літопис»).

До кінця 1990-х працював в редакції католицького видання Tygodnik Powszechny.

Як експерт і консультант з медій співпрацював з European Journalism Centre, Rutgers University of New Jersey, MU Columbia School of Journalism, Яґелонським Університетом в Кракові, IREX ПроМедіа, Groeningen University та іншими інституціями. Провадив навчання журналістів у Боснії, Словаччині, Румунії та Україні. 

 

20.05.2016