Польські спецслужби затримали лідерів проросійського руху Zmiana.

Їм закидають державну зраду й шпигунську діяльність на користь іноземної держави.

 

 

Зокрема, співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі затримали Матеуша Піскорского, котрий є головою партії Zmiana (Зміна) і одночасно секретарем Європейського центру геополітичного аналізу – повідомив перший канал польського телебачення TVP.

 

Затримання було здійснено у середу, 18 травня, зранку. Водночас було проведено обшуки в офісі партії, в помешканні Піскорського та деяких його партійних колег.  Про імена інших затриманих поки що не повідомлялося.

 

Нагадаємо, політична партія Zmiana була створена в лютому минулого року. Вона декларує антизахідні цінності, вимагає перегляду приватизації 90-х років, виходу Польщі з ЄУ і НАТО, зближення з Росією тощо.

 

У польській пресі Zmiana характеризувалася як «партія марґіналів». Проте попередній міністр закордонних справ Ґжеґож Схетина свого часу зізнався, що про партію як про загрозу національній безпеці, говорилося на Раді національної оборони Польщі. До теперішнього часу Zmiana офіційно не зареєстрована в Мін'юсті РП.

 

Лідер партії Матеуш Піскорский відомий своїми пропутінськими й антизахідними заявами. Свого часу він був депутатом Сейму від скандально відомої партії Samoobrona.

18.05.2016