Йдеться про данський концерн DONG Naturgas A/S, польську нафтогазову компанію PGNiG, турецький концерн BOTAŞ Petroleum Pipeline Corporation, нідерландську компанію Gas Terra B.V. і британський концерн Shell Energy Europe.

 

 

Приміром, польська нафтогазова компанія PGNiG звернулася в арбітражний суд в Стокгольмі з позовом проти РАТ «Газпром» і ТОВ «Газпром експорт». Предметом розгляду став перегляд умов ціноутворення за довготерміновим контрактом від 1996 року. Рішення повинно бути ухвалене не пізніше 31 липня 2017 року – повідомило польське видання Rzeczpospolita.

 

Турецька держкомпанія BOTAŞ Petroleum Pipeline Corporation зажадала через суд зниження ціни на газ, закуплений за угодою від 29 грудня 2014 року. Графік арбітражного розгляду буде затверджений найближчим часом.

 

Нідерландська Gas Terra B.V. звернулася до суду в кінці березня 2016 року, рішень про дату слухання поки що немає. Протягом місяця ТОВ «Газпром експорт» повинне надіслати свою відповідь щодо процесу.

 

У справі Shell Energy Europe арбітражний трибунал уже сформований. Слухання пройдуть, як очікується, в лютому 2018 року.

 

Слухання за позовом данського DONG Naturgas призначене на жовтень-листопад поточного року – повідомляється в звіті «Газпрому» за перший квартал 2016 року, розміщеному на сайті російського газового велетня.

 

«Газпром» при цьому сам є ініціатором судового розгляду з українським «Нафтогазом».  Загальна сума претензій «Нафтогазу» до «Газпрому» на даний момент становить 50 мільярдів доларів.

17.05.2016