Президент Венесуели наділив уряд надзвичайними повноваженнями.

Ніколас Мадуро підписав відповідний указ на тлі загострення затяжної економічної кризи в країні і масових протестів населення.

 

 

Документ, що його підписав венесуельський лідер, дозволяє уряду реґулювати сферу безпеки, перерозподіляти продовольство і енергопостачання «з метою захисту найбільш вразливих верств населення». Указ діятиме 60 днів, а в разі потреба може бути пролонґований ще на два місяці, повідомило видання El Pais.

 

Відповідно до урядового декрету, забезпечення населення продуктами і товарами найпершої потреби здійснюватиметься під контролем держави, можливі й конфіскації майна. Для підтримки громадського порядку в країні можуть бути задіяні війська, а в розподілі й продажу продуктів харчування братиме участь армія. Підтримку урядовим військам можуть надавати місцеві загони самооборони.

 

За російським зразком, підприємства, фірми і неурядові організації у Венесуелі, які мають зв'язки за кордоном, посилено контролюватимуться, їхні рахунки можуть бути заморожені.

 

Раніше президент Венесуели Ніколас Мадуро подовжив чинний в країні від початку року надзвичайний економічний стан ще на 60 днів. «Цей захід зроблено для захисту стабільності країни, він спричинений загрозами з-за кордону», – пояснив венесуельський лідер.

 

Нагадаємо, що в січні 2016 року уряд країни запровадив надзвичайний стан через загострення економічної кризи та стрімке зростання інфляції, причини яких місцева влада вбачає в падінні цін на нафту і сильну посуху.

 

Спостерігачі називають ситуацію в країні критичною. Венесуела відчуває катастрофічний дефіцит товарів і падіння надходжень до державної скарбниці на тлі гострої боротьби між урядом і парламентом, підконтрольним опозиції.

17.05.2016