В УКУ покажуть фотовиставку до 25-ліття повернення патріарха Мирослава Івана Любачівського до Львова.

 

В Українському католицькому університеті проведуть круглий стіл та відкриють фотовиставку з нагоди 25-ліття повернення Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського до Львова, повідомили в прес-службі УКУ.

 

Фотовиставка, на якій представлені роботи Любомира Криси, Андрія Цибка, Любомира Хомина та Романа Гнатишина, відкриється завтра, 17 травня, о 16.00 годині.

 

Патріарх Мирослав Іван Любачівський – наступник Йосипа Сліпого – був хіротонізований св. Папою Іваном Павлом ІІ і патріархом Йосифом (1979 р.), а згодом призначений коадьютором (1980 р.). В умовах горбачовської перебудови (кін. 1980-рр.) новий патріарх активно допомагав своїм вірним та духовенству в Україні у боротьбі за права УГКЦ. Греко-католики, вимагаючи від радянської влади легалізації УГКЦ, наполягали на необхідності відновлення повної церковної структури. Рух за легалізацію, серед інших суттєвих вимог, ставив перед радянською владою питання про повернення Предстоятеля УГКЦ патріарха і кардинала Мирослава Івана Любачівського. Його повернення до Львова сприймали як важливий фактор повноцінного відродження церковного життя в Україні.

 

20 листопада 1989 р. радянська влада врешті-решт дозволила реєструвати громади УГКЦ, а отже питання нормалізації церковної ієрархічної структури стало ще більш актуальним.

 

24 червня 1990 року у проповіді під час Архиєрейської Літургії у соборі Св. Софії в Римі владика Володимир Стернюк, вітаючи патріарха Мирослава Івана Любачівського з нагоди його 76-ліття, побажав йому «якнайскоріше засісти на тому престолі, який йому законно належить». Патріарх особисто висловив бажання якнайскоріше повернутися на Батьківщину. Вперше офіційну дату повернення Глави УГКЦ у листопаді 1990 р. Оголосив о. Іван Дацько на зустрічі з представниками влади у Львові – 30 березня 1991 року. Тоді була висловлена подяка  за запрошення і надання Патріярхові титулу почесного громадянина м. Львова. Єпископи, які взяли участь у Надзвичайному Синоді 3-10 лютого 1991 р. у Ватикані, схвалили ідею повернення Патріярха в Україну.

 

Повернення патріарха на рідну землю у 1991 році. Фото: прес-служба УКУ.

 

Поверненням патріарха в Україну займались о. Іван Дацько (голова організаційної комісії), о. Ярослав Чухній (замісник голови у Львові), о. Андрій Онуферко й о. Рафаїл Турконяк (літургійні координатори), Володимир Луців (відповідальний за святкування), Соня Глутковська (прес-секретар), Мирослав Ціздин і Богдан Трояновський (відповідальні за технічну сторону), Марта Федорів (відповідальна за проїзд прочан в Україну). Активну підтримку надавала місцева влада Львівщини, особливо – колишній голова Комітету захисту УКЦ, а на той час – заступник голови Львівської обласної ради Іван Гель та голова Клубу української греко-католицької інтелігенції Іван Гречко.

 

30 березня 1991 року патріарх Мирослав Іван вийшов із літака і вперше за 50 років ступив на українську землю. Крім офіційних осіб, його зустрічали і вітали багато тисяч віруючих. У своїй промові на урочистому мітингу біля Оперного театру у Львові Глава УГКЦ наголосив, що працюватиме для свого народу як в Україні, так і на поселеннях, а також докладе всіх зусиль для налагодження християнських відносин з іншими Церквами, працюватиме над визнанням Патріархату, оскільки з його приїздом усунута «територіальна перешкода». У перший день на рідній землі Мирослав Іван відвідав Собор Св. Юра і митрополичі палати, в каплиці яких отримав з рук митрополита Андрея Шептицького єрейські свячення (1938 р.).

 

У травні-червні 1991 р. Глава УГКЦ здійснив багато пастирських візитацій до різних регіонів України, проводив зустрічі з духовенством і вірними УГКЦ, із представниками культурної, політичної та суспільної сфер життя України. 2 червня 1991 року на зустрічі з папою Іваном Павлом ІІ у Польщі патріарх Мирослав Іван Любачівський отримав дозвіл на постійне урядування у Львові.

 

"Приїзд 30 березня 1991 року та повернення патріарха Мирослава Івана були завершальними акордами відродження УГКЦ. Його поцілунок рідної землі на летовищі став знаком початку нової ери в житті УГКЦ, вірні якої страждали довгі десятиліття від переслідувань та заборон", - наголосили в УКУ.

Фотовиставка про знаменну подію проводиться за підтримки керівника творчої проектно-виробничної майстерні «Розвій» Андрія Захарків-Олійника, Мирослава Ціздина, о. Ярослава Чухнія, настоятеля храму УГКЦ «Преображення», Олега Кіщака.

 

Організаторами заходу є Музей УКУ та Інститут Історії Церкви УКУ. Відкриття фотовиставки відбудеться на ФБФ УКУ, що на вул. Хуторівка, 35а.

16.05.2016