MH17 беззаперечно збив російський «Бук».

Це твердження доводять дослідники з міжнародної експертної групи Bellingcat в своєму новому звіті під назвою «Втрачена цифра – "Бук" 3х2» (Die verlorene Ziffer – Buk 3×2), опублікованому у вівторок, 3 травня.

 

 

Автори розслідування проаналізували фото- і відеоматеріали, датовані  17 і 18 липня 2014 року, на яких був зафіксований «Бук М1». Всі ці кадри зроблені на підконтрольних проросійським сепаратистам територіях на сході України. Також проаналізовано візуальні матеріали з території самої Росії, де той самий «Бук М1» помічений у колоні військової техніки, яка прямувала до кордону з Україною, в червні 2014 року. На корпусах обох ЗРК, як зазначається в звіті, видно цифри «3» і «2», а одна цифра між ними замальована.

 

Нагадаємо, що ще раніше дослідники Bellingcat висунули доволі обґрунтовану версію, що зенітно-ракетний комплекс «Бук М1», з якого була запущена ракета, яка збила пасажирський літак Malaysia Airlines в липні 2014 року, перебував на озброєнні 53-ї зенітно-ракетної бригади Збройних сил РФ.

 

Окрім того, дослідники Bellingcat зіставили ці кадри з розміщеними у відкритому доступі ранішими знимками «Буків», які мають аналогічні номери на борту і перебувають на озброєнні 53-ї зенітно-ракетної бригади ППО РФ, яка базується в Курській області. Автори звіту кажуть, що порівняли ці ЗРК за шістьма характерними ознаками, крім номерів були вивчені вм'ятини і плями масла на бортах, типи опорних коліс, специфічне розташування кабелів тощо.

 

Численні збіги цих зовнішніх ознак, як вважають в Bellingcat, дозволяють зробити незаперечний висновок, що «Бук М1», зафіксований в липні 2014 року на території, яка перебувала під контролем сепаратистів, перебував у складі колони на території РФ, яка прямувала в бік України. Що більше, згідно з висновком дослідників, даний ЗРК має 332-й номер, що є зайвим підтвердженням приналежності машини до 53-ї зенітно-ракетної бригади РФ.

 

У липні 2016 року Bellingcat планує опублікувати нову доповідь про причини катастрофи рейсу MH17, присвячену другій річниці трагедії. У цьому дослідженні будуть узагальнені наявні відомості й наведені оцінки незалежних експертів.

04.05.2016