Клінтон – практично кандидатка, Трамп – інтрига зберігається

Гілларі Клінтон і Дональд Трамп очікувано підтвердили своє лідерство на президентських перегонах у Сполучених Штатах. 26 квітня відбулися праймерізи зразу в п’яти американських штатах. Республіканський претендент Трамп впевнено переміг в усіх п’яти. Демократка Клінтон здобула підтримку в чотирьох штатах.

 

 

Трамп не залишив шансів своїм конкурентам у Коннектикуті, Делавері, Меріленді, Пенсільванії і Род-Айленді. Його колеги-суперники – сенатор від штату Техас Тед Круз і губернатор Огайо Джон Кейсік – навіть сукупно в жодному з п’яти штатів не змогли отримати більшості голосів.

 

Після цієї звитяги керівництву республіканців залишається чимраз менше шансів, щоб не визнати кандидатом на президентські вибори саме мільярдера Трампа. Хоча ще тиждень тому в республіканського істеблішменту була велика надія, що такого розвитку подій вдасться уникнути. Ще з кінця березня лідери партії розробили стратегію, яка мала б покласти край звитяжній ході Трампа. Головними фігурами в ній стали згадані Круз і Кейсік, котрі об’єдналися в таку собі «антитрампівську спілку».

 

Якби ця стратегія, спрямована  на розмивання республіканського електорату, спрацювала і жоден з кандидатів не набрав би простої більшості голосів, партійні боси змогли б добитися проведення так званого договірного з'їзду. На ньому вже б вдалося протягнути одного з двох учасників дуумвірату.

 

Упродовж квітня найщедріші й найзаможніші республіканські спонсори почали активно вкладати гроші в кампанію Круза. На кінець квітня сукупні кошти, акумульовані з початку перегонів його штабом, сягнули 122 мільйонів доларів. У той час, як виборча каса ексцентричного мільярдера Трампа обмежувалася $36,7 мільйонами. Але поки що ні ці гроші, ні ця стратегія не продемонстрували ефективності у протидії Трампові.

 

Чи є ще шанси для Республіканської партії номінувати когось іншого, окрім Трампа? Одні експерти стверджують, що потяг уже пішов. Інші експерти вважають, що Трапм явно поспішив вже оголосити себе номінантом, адже певні шанси для інших претендентів все ж зберігаються. Загалом залишається десять штатів, де ще не відбулося попереднього голосування за партійних кандидатів. Праймеріз в Індіані пройде 3 травня, в Небрасці й Західній Вірджинії – 10 травня, в Ореґоні – 17-го, у Вашингтоні – 24-го, у решті п’яти штатах, зокрема в Каліфорнії – 7 червня.

 

Тому багато експертів вважає, що інтрига збережеться ще, принаймні, до сьомого червня. Каліфорнія – найнаселеніший і один з найвпливовіших штатів Америки. Він подає найбільшу кількість делегатів на майбутній партійний з’їзд. Своє вагоме слово в ньому мають зірки кінематографа, котрі не особливо симпатизують Трампові. Не на його боці й прихильні до республіканців ЗМІ.

 

Яка ж ситуація на демократичному фронті? У супервівторок претендентка на посаду президента США від Демократичної партії Гілларі Клінтон здобула перемогу на праймеріз в чотирьох штатах – Делавері, Меріленді, Пенсільванії та Коннектикуті. І хоча її суперник Берні Сандерс все ж зумів вирвати перемогу в Род-Айленді (це найменший американський штат), інтриги в демократів залишилося ще менше, ніж у республіканців. Номінальний фаворит, екс-держсекретар і екс-перша леді фактично забезпечила собі перемогу на майбутньому з’їзді партії, який вирішуватиме питання номінації.

 

Після супервівторка вималювалося таке співвідношення делегатів-демогратів: Клінтон має по своєму боці 1632 багнети, Сандерс – 1299. З першого погляду перевага не така вже й фатальна, але треба зважати на такий важливий чинник, як так звані суперделегати, тобто представників партійного істеблішменту. Демократичний бомонд фактично кваліфікованою більшістю (519 з 712) підтримує колишнього держсекретаря. Тепер підсумуємо голоси делегатів і суперделегатів. У  Гілларі Клінтон вже є 2151 голос, а для номінації необхідно 2382.

 

Остаточне рішення щодо учасників перегонів стане відомим у липні. Офіційного кандидата на посаду президента від республіканців буде оголошено на партійному з'їзді 18-21 липня у Клівленді, штат Огайо. Кандидата від демократів, який візьме участь у виборах президента США у листопаді цього року, визначить конвент у Філадельфії 25-28 липня.  

30.04.2016