Відповідальність за незаконні забудови перейшла до міста.

У рамках децентралізації системи архітектурно-будівельного контролю Львів отримав нові містобудівні повноваження. Тепер місцева влада самостійно реєструватиме й надаватиме дозвільні документи на будівництво об’єктів І-ІV категорій складності, а також перевірятиме будівельні майданчики та штрафуватиме порушників, повідомили в прес-службі Львівської облдержадміністрації.

 

Відповідний акт прийому-передачі повноважень Держархбудінспекції виконавчому комітету Львівської міської ради підписали сьогодні, 28 квітня.

 

За словами голови ЛОДА Олега Синютки, на рівні Держархбудінспекції Львівщини невдовзі буде створено громадську раду.

 

Керівник Держархбудінспекції України Олексій Кудрявцев зазначив, що отримавши нові повноваження, місцева влада зможе ефективно перевіряти достовірність даних у деклараціях. Простіше буде здійснювати й містобудівний моніторинг, виявляти незаконні забудови та реагувати на порушення.

 

«Львів сьогодні посідає третє місце в Україні за темпами будівництва. Лише минулого року у місті здано в експлуатацію понад 100 багатоповерхових будинків. У порівнянні із 2014-им роком темпи будівництва зросли приблизно вдвічі», – додав Олексій Кудрявцев.

 

«Люди, коли почали разом жити, створили міста. Потім з міст створювалися держави. Дуже прикро, але дуже часто держави почали забирати повноваження міст. І там пішов неуспіх, і там пішла біда. А там, де держава має повагу до міста, де вона дає місту максимально розвиватися, бути самодостатнім, там є успіх. І таких прикладів ми маємо багато, бо якщо ми хочемо реально бути в ЄС, то там є дуже велика повага до місцевого самоврядування і до всіх тих прав і повноважень, які мають міста», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

 

У приміщенні Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Львові на вулиці Угорській, 7а також можна буде отримати будь-яку консультацію з питань містобудування.

 

Директором призначили Дмитра Пеція, який раніше працював заступником керівника юридичного управління.

28.04.2016