Прокуратура шукатиме трипільську миску, що зникла 3 роки тому.

 

Львівській історичний музей недорахувався трипільської миски, віком 5 тис. років, після того, як її позичали на виставку в киїський «Мистецький арсенал». Це сталось 3 роки тому, але зараз департамент культури Львівської облдержадміністрації вирішив звернутись щодо пропажі до прокуратури, пише Zaxid.net.

 

У липні 2013-го в Києві відбулася знакова «Велике і величне», для якої Львівський історичний музей позичив 50 артефактів.

 

«От, наприклад, ми їм на виставку давали золотий колт XI–I половини XII століття. Це взагалі надзвичайно цінна річ, знайдена під час розкопок Ярослава Пастернака в Крилосі», – розповіла завідувач відділу археології Львівського історичного музею Емілія Зарубій.

 

Давали сопілку, що має понад 20 тис. років, частину знаменитого демидівського скарбу та артефакти трипільської культури. Після 4 місяців виставки, коли експонати повернулися, у Львові недорахувалися однієї миски, якій 5 тисяч років.

 

Зникнення виявили тут, у Львові, коли розпаковували експонати, а «Мистецький арсенал» про це нічого не повідомив.

 

«Без пояснень було. Ні усних, ні письмових. Вони сказали, що будуть шукати. Будуть з'ясовувати, але потім виплатили нам страхову вартість ($500) і миска так і не повернулася», – зазначила головний зберігач Львівського історичного музею Світлана Хавалко.

 

У «Мистецькому арсеналі» зараз заявили, що ситуація вичерпана, бо всі питання вирішили згідно з чинним законодавством, і жодних претензій три роки не надходило.

 

Виходить, у Києві тарілки не шукали, а у Львові не особливо й перейнялися її зникненням. Ситуація, напевно, і не набула б розголосу, якби не випадковість.

 

«До мене прийшли десь 2-3 березня, в папці різні документи, як завжди, я розписую. І серед них запитити від Міністрества культури про музейні твори, які пропали чи знищилися. І був у цьому списку Львівський історичний музей. Миска 4 тис. до н. е. Сакральна утвар, не утилітарна. Розпис внутрішньо, що засвідчує про велику цінність цього мистецького твору», – розповіла директор департаменту культури Львівської ОДА Христина Береговська.

 

Зацікавили, каже чиновниця, не лише обставини зникнення миски, але й сума компенсації, яку за неї заплатив «Арсенал» – це 4 тис. грн, або $500 на той час. Таку страхову вартість виставив сам історичний музей, коли позичав експонат.

 

«Миска була склеєна. Вона була відреставрована, і там бракувало якоїсь частинки. Ну і фондова комісія засідала, був складений відповідний документ, і так оцінила вартість миски», – пояснила головний зберігач Львівського історичного музею Світлана Хавалко.

 

Про справжню вартість зниклого артефакту говорять колекціонери, за словами яких, в Україні власну історію не цінять.

 

«За 4 тис. грн не придбаєш, бо це сьогодні $150, але за $500 можна придбати серйозну миску у приватних колекціонерів, які займаються торгівлею. Ну, це не є унікальний предмет на території України. За кордоном така миска може коштували від 5 до 10 тисяч англійських фунтів», – розповів колекціонер, дослідник трипільської культури Олександр Поліщук.

 

Відтак, кажуть експерти, якщо немає прецедентів продажу подібних речей на міжнародних аукціонах, музеї самі як хочуть, так і оцінюють свої експонати, намагаючись зекономити, бо що вищу ставлять страхову вартість, то дорожче мають заплатити за саму страхівку.

 

«Свого часу я супроводжував колекцію на всесвітню виставку в Японію, так от там така миска була оцінена у 5 тисяч доларів. Якщо люди хочуть, щоб воно не пропало, вони повинні були страхову суму поставити таку, що якщо би воно пропало, щоби «Арсенал» заплатив, тому що він входить в систему Державного управління справами, і гроші в них є. Зрештою, щоб інші думали, перед тим, як красти, скільки треба буде платити», – додав Олександр Поліщук.

 

Тепер куди поділась миска, з’ясовуватиме прокуратура, до якої звернувся департамент культури ЛОДА. Винними вважають не тільки музейників, але і своїх попередників, які замовчали резонансне зникнення. Втім, зі Львова справу передали до Києва – за місцем зникнення артефакту.

 

 

22.04.2016