Кількасот мешканців села Назавизів перекрили дорогу, що сполучає Івано-Франківськ з Яремче, Ворохтою та Яблуницею з вимогою до місцевої влади відмовитися від будівництва нового сміттєзвалища поблизу їхнього села, передає ТСН.

 

Селяни стверджують, що поектна документація на будівництво є сфальсифікованою і кажуть, що спочатку шкоди зазнає природа, а потім почнуть хворіти і вони самі.

 

Будівництво полігону твердих побутових відходів зі сортувальною лінією замовила Надвірнянська міська рада. Посадовці вважають, що висновки експертів мали б заспокоїти селян, проте ті не погоджуються з проектом.

 

«Зовсім не відмічено, що є річка Черлена. Вона має здатність розливатися до самого урочища, де будуть розміщені чеки полігону. Не вказано відстані до річки Стримба. Це приблизно 850-900 м. Там наша худоба воду п'є. Ми знаємо свої землі: копаємо криниці, робимо фундаменти. 30 см йде водоносний горизонт. Вони нам сказали, що водоносний горизонт на глибині 2-2,5 м», - розповіла активістка громади Назавизова Людмила Остап'юк.

 

Селяни кажуть, що, згідно з нормами, річка Бистриця має бути на відстані від полігону на відстані не менше 3 км, а населені пункти – не ближчі за 1 км, проте в дійсності все не так.назавизівці замовили іншу експертизу, що підтвердила їх припущення.

 

«Будівництво сміттєзвалища в урочищі Чобіток категорично не рекомендується, бо це приведе до забруднення єдиного горизонту підземних вод, придатного для пиття», – йдеться у висновках.

 

Чиновники, що приїхали заспокоювати селян, наполягають: без нового сміттєзвалища ніяк. Наразі протестувальникам поступилися.

 

«На сьогодні державна експертиза зроблена. Є всі висновки. Громада звернулася до Верховної Ради, звідки прийшла рекомендація перевірити ще раз. Спільно з обласною екологічною комісією у вівторок будемо розглядати усі документи», - заявив голова Надвірнянської РДА Олександр Кеніз.

 

Селяни розблокували дорогу, але наголошують, що нинішня акція була лише попереджувальною.

18.04.2016