Через відсутність дозволів з Мінкульту у Львові руйнуються найдавніші пам’ятки.

 

У Львові через відсутність дозволів не має змоги проводити реставраційні роботи у дворику Вірменської церкви, у П’ятницькій церкві та в двох будинках на вул. Лесі Українки та Староєврейській, розповіла керівник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, пише "Львівська газета".

 

«У Міністерстві культури нам не погоджують документацію не лише щодо дворика Вірменського собору, а й щодо трьох інших об’єктів. У дворику ми планували виконати реставрацію склепіння, а тоді вже плитами замостити дворик. Мінкультури мусить дати своє погодження, бо без цього інспекція Держархбудконтролю не дасть дозволу на початок робіт. Серед об’єктів, що «зависли», – П’ятницька церква, будинок на вул. Лесі Українки, 10, а також будинок на вул. Староєврейській», – сказла Лілія Онищенко.

 

Про ситуацію навколо Вірменської церкви розповів представник вірменської громади Львова, ресторатор Вардкес Арзуманян, який звернувся до чиновників у Міністерстві культури, до депутатів та посадовців з проханням не використовувати місто в політичних іграх.

 

«Шановні друзі в великих кабінетах у Києві! Я звертаюсь в першу чергу до депутатів ВР, Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів України. Дуже прошу вас, від імені всієї громади Львова, зупиніть руйнування Львова в «цілях політичної доцільності». Ви всі дуже любите відпочивати у Львові, і я від багатьох з вас чую про велику любов до того міста. Тож прошу у ваших політичних іграх не використовувати місто. Церква простояла 650 років, і сьогодні, якщо терміново не вирішити питання з дозволами, почнеться її руйнування. Наскільки мені відомо, місто неодноразово відправляло всі документи в Київ, але Міністерство грає в велику політику. Друзі, прошу вас врятувати, поки не сталося біди», – написав Вардкес Арзуманян на своїй сторінці в мережі Facebook.

 

Олексій Лозинський, один із реставраторів, який працює у Вірменському соборі, розповів, що роботи з упорядкування дворика з колоною Святого Христофора, що входить до комплексу Вірменської церкви, розпочали торік. Над проектом працюють спільно польські й українські реставратори. Роботи з реставрації самої колони взяла на себе польська сторона, відновлення дворика – відповідальність українських партнерів.

 

«Торік реставрували більшу частину колони Святого Христофора. Залишилося доробити лише нижню частину, базу колони і сходинки, які можна робити лише одночасно з відновленням дворика. Цього року місто за гроші зі свого бюджету має виконати ремонт колектора й подбати про благоустрій дворика. Однак є зволікання в Мінкульті. Проект упорядкування туди подали ще восени минулого року, але його досі не погоджують», – розповів Олексій Лозинський.

 

За його словами, такі зволікання є звичними для міністерства. Для пам’ятки ж вони можуть означати затягнуті тендерні процедури та ризик, що робіт не виконають цього року.

 

«Якщо дворик довго стоятиме розкопаним і склепіння підмокатимуть, це може бути доволі небезпечно для пам’ятки», – додав реставратор.

 

Довідка:

Вірменський катедральний храм Успіння Пресвятої Богородиці у Львові – пам’ятка архітектури національного значення, розташована в межах старого середмістя – середньовічного міста в мурах, на території ансамблю історичного центру, внесеного до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Почали її будівництво ще у 1360-х роках.

 

11.04.2016