За що львів'яни люблять Садового

Львів'яни безтямно люблять своє місто і свого… міського голову. Твердження випливає з останнього дослідження громадської думки, що його здійснила соціологічна група «Рейтинґ». Львовом як містом, у якому живуть, пишаються сумарно 99% городян, 77% при тому беззастережно. А тим фактом, що містом далі керує Андрій Садовий, задоволені 63% львів'ян, і серед них — 11% таких, які задоволені абсолютно. Схвалюють діяльність львівського бурмистра ще більше — сумарно 66% опитаних львів'ян. І коли причини гордості за своє місто аналізувати тепер не будемо, то в чому полягає феномен Андрія Садового — спробуємо з'ясувати.

 

Зауважмо, що в питанні «чи задоволені ви міським головою» львівський бурмистер з-поміж усіх інших українських здобув друге місце після тернопільського Сергія Надала (у того сумарно 65%), а в питанні «чи схвалюєте діяльність міського голови» — теж друге, але вже після харківського Геннадія Кернеса (сумарно 69% ).

 

 

Висока політика, якою захопився і в якій останнім часом здобуває впевнені успіхи Андрій Садовий, — річ добра, однак міська господарка, що є у його теперішній компетенції, — справа рутинніша і приземленіша. Йдеться про питання у спектрі від добору чесних і фахових кадрів й аж до каналізації та стану дворів і прибудинкових територій. І тут, якщо опиратися на згадане дослідження «Рейтинґу», ситуація не така вже й безхмарна. Розгляньмо її детальніше.

 

Отже, далеко більше ніж половина львів'ян задоволена мером і його діяльністю (нагадуємо — сумарно 66%). Натомість менше половини з тих-таки львів'ян задоволені:

дорогами — 28%,

тротуарами — 34%,

паркуванням — 16%,

дворами і прибудинковими територіями — 36%,

громадським транспортом — 26%,

медициною — 15%,

школами — 43%,

дитячими садками — 27%,

закладами культури — 39%,

каналізацією — 32%.

 

 

До того ж 64% львів'ян вважають, що велику проблему для Львова становить корупція (разом з тими, хто відповів, що корупція є для міста «скоріше проблемою» — 93%). При тому 44% містян переконані, що міський голова Андрій Садовий не докладає зусиль для того, щоб цю проблему подолати. А ще переважна більшість мешканців Львова (87%) нарікає на непотизм.

 

Але найгірше, на наш погляд, є ще дещо інше: лише 25% львів'ян думають, що міський голова відповідально ставиться до потреб людей, решта у мірі цієї відповідальності не впевнені.

 

То за що ж, урешті-решт, львів'яни люблять Садового? Де взялися оці 66% задоволених? Не може ж бути, що справа у його, безперечно, гарних очах? І таки справді ні — причина цієї прихильності об'єктивніша.

 

По перше, більше половини (55%) городян вважають, що місцева влада Львова, а отже, і міський голова сприяють залученню інвестицій у місцеву економіку. А по-друге, переважна більшість (79%) цінує зусилля бурмистра щодо поліпшення іміджу міста, яке львів'яни (повертаємося на початок тексту) люблять беззастережно. За цими показниками львівська влада опинилася на першому місці у рейтинґу всіх українських міст.

 

 

Добре реагують містяни і на рухи міського уряду, спрямовані на поліпшення громадської безпеки (66%), однак зазначимо, що 68% респондентів схвалюють діяльність місцевої поліції, і це теж є найвищий рівень серед усіх міст України.

 

Що ж до суто комунальної проблематики, то тут у рівні задоволення львів'ян теж є певні піки. Майже дотягнула до половини від усіх мешканців кількість тих, хто задоволений станом парків і скверів (49%), і за половину перевалило таких, хто тішиться з вивозу сміття (56%) та освітлення вулиць міста (52%).

 

Натомість беззастережну першість серед простих радостей буття львів'ян має водопостачання — 71% (найвищий показник серед інших міст України) мешканців Львова заявили, що з цим питанням у них все добре. І ми не будемо дивуватися, бо ще живе те покоління городян, яке отримувало воду за графіком.

 

Загалом же львів'яни схильні прискіпливо оцінювати ситуацію в рідному місті, яке порівнюють радше з містами Європи, аніж з іншими містами України. При тому вважають, що щось таки робиться для поліпшення стану справ і, як виглядає, керуються у цьому випадку логікою «якщо робиться щось в одному напрямку, то, певно, робиться і в інших». І ще мешканці Львова добре усвідомлюють, що не за все на світі має відповідати винятково влада місцева і пасує цю відповідальність (а отже, й невдоволення громади) розділити з владою київською.  

 

Фото — firtka.if.ua, galinfo.com.ua, прес-служба ЛМР

 

31.03.2016