Рештки затонулого корабля Васко да Ґами

Поблизу узбережжя Оману науковці виявили уламки «Есмеральди» — одного з кораблів, які супроводжували португальського мореплавця Васко да Ґаму під час його другої подорожі до Індії. Судно, яким керував дядько да Ґами, затонуло 1503 року під час шторму. Тепер з морського дна піднімають артефакти, зокрема унікальні срібні монети ХVI століття, ймовірно, найстаріший зі всіх врятованих судновий дзвін і гарматне ядро з ініціалами капітана.

 

 

 

Малюнок XVI ст., на якому зображена катастрофа кораблів «Есмеральда» та «Сан Педро» 1503 року

 

 

Коли 1498 року португальський мореплавець Васко да Ґама відкрив морський шлях до Індії, це уможливило торгівлю прянощами з далеким Сходом, і Португалія перетворилася на світову державу. Проте шлях уздовж південного краю Африки для багатьох човнів й екіпажів був небезпечним. Лише між 1498 та 1650 роками, згідно з підрахунками істориків, на цьому маршруті затонули щонайменше 219 кораблів.

 

 

 

Шляхи морських подорожей Бартольду Діаша (червона лінія) та Васко да Ґами (синя лінія) 

 

 

З-поміж втрачених були й два судна, які під час своєї другої подорожі Васко да Ґама залишив у Перській затоці, аби нашкодити конкурентам — арабським купцям. Човнами «Есмеральда» та «Сан Педро» керували два дядьки моряка. Обидва судна затонули під час сильного шторму поблизу узбережжя Оману.

 

«Невиправдана втрата цих кораблів з їхнім цінним вантажем — добре задокументована історія», — пояснюють Девід Мірнс (David Mearns) та його колеґи з британської рятувальної фірми Bluewater Recoveries. Згідно з розповідями, місцеві мешканці попереджали обох капітанів про шторм, але ті наважилися переправити свої кораблі в безпечне місце на інший бік острова Аль-Халланії.

 

1998 року поблизу північно-східного узбережжя острова Мірнс з колеґами почали цілеспрямовані пошуки корабельних уламків. Завдяки детальним історичним описам місця, де кораблі стояли на якорі, науковцям вдалося натрапити на слід потенційного затонулого корабля.

 

Протягом останніх років дослідники здійснили численні занурення, в процесі яких змогли підняти на поверхню понад 2 800 артефактів. Серед знахідок — свинцеві гирі, які в XVI столітті використовували для вимірювання глибини, чимало керамічних черепків, свинцеві кулі, гарматні з каменю.

 

Згідно з датуванням, всі предмети походять з XV століття, тобто з часів Васко да Ґами. До того ж на гарматних ядрах помітили викарбувані літери «VS» — вони можуть бути ініціалами Вісенте Содре, одного з двох дядьків да Ґами.

 

Захоплює віднайдення чималої кількості золотих і срібних монет, які дослідники виявили на морському дні. Золоті монети — це, зазвичай, португальські крузадо, які карбували в період між 1481 та 1521 роками. Ще сенсаційнішим є відкриття «індіосів», срібних монет, що дотепер існували в єдиному екземплярі. «Індіо — особливо важливе та унікальне відкриття, це леґендарна монета, яку карбували при дворі короля Мануеля І після повернення да Ґами з його першої мандрівки до Індії, — пояснюють Мірнс з колеґами. — Через її рідкісність цю монету називають "примарною монетою" при дворі Мануеля».

 

 

 

Томографічні світлини срібної монети індіо демонструють хрест, що є символом португальського Військового ордену Христа (Ordem Militar de Cristo)

 

 

Серед реліктів корабля науковці виявили також фраґменти маленького суднового дзвона — ринди, зробленої з мідного сплаву. З допомогою сучасної рентґенівської техніки на її поверхні виявили викарбувані літери й цифри, а саме: «М» та послідовність цифр «498», що може бути неповною датою «1498». «Цілком імовірно, що це найстаріша ринда, яку коли-небудь знаходили», — припускає Мірнс.

 

Також цікавою є знахідка тонкого, 17,5 сантиметрів завбільшки диска з мідного сплаву. Посередині диска є отвір, на одному боці зображено герб португальського короля та армілярну сферу — символ, який за часів географічних відкриттів використовували португальці для навіґації. «Функцію цього диска ми дотепер не з'ясували», — каже Мірнс.

 

З огляду на поодинокість європейських кораблів у цих водах, а також на збіги місця знахідки з історичними записами, важко повірити, що йдеться про щось інше, а не про затонулий корабель чи то «Есмеральда», чи то «Сан Педро», констатують дослідники. Але про який з них двох?

 

Згідно з історичними повідомленнями, під час шторму «Сан Педро» викинуло та пляж, і команда змогла врятуватися. Натомість «Есмеральда» затонула поблизу узбережжя, розповідають науковці. До того ж літери «VS» на гарматних ядрах можуть вказувати на Вісенте Содре, тобто на капітана «Есмеральди». На думку Мірнса і його колеґ, є досить свідчень того, що саме «Есмеральду» мають на увазі, коли розповідають про корабель, який 1503 року залишила й потопила біля берегів Оману друга морська подорож до Індії Васко да Ґами.

 

 

Versunkenes Schiff von Vasco da Gama gefunden 

Scinexx.de, 24/03/2016

Зреферувала Соломія Кривенко

25.03.2016