Барак Обама розпочинає в неділю, 20 березня, державний візит на Кубу.

Очікується, що 21 і 22 березня він проведе перемовини з кубинським лідером Раулем Кастро, зустрінеться з керівниками кубинських підприємств, представниками громадянського суспільства і виступить в прямому ефірі місцевого телебачення.

 

 

Це перший за останні 88 років візит глави Білого дому на Кубу. Нагадаємо, що останнім чинним президентом США, котрий відвідав Кубу довгий час залишався Калвін Кулідж. У січні 1928 року він брав участь у Панамериканській конференції в Гавані. Щоправда  2002 року на Кубі побував Джиммі Картер, але вже як екс-президент. Водночас Кубинські лідери за останні десятиліття відвідували США неодноразово, але лише для участі в сесіях Генеральної Асамблеї ООН і за межі Нью-Йорка не виїжджали.

 

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки і Республіка Куба перервали дипломатичні відносини в 1961 році в розпал «Холодної війни». У грудні 2014 року Барак Обама несподівано оголосив про початок політики примирення з Гаваною. У липні минулого року Вашингтон і Гавана відновили дипломатичні стосунки й обмінялися амбасадорами. Проте повністю скасувати обмеження на економічні та гуманітарні контакти з Кубою має право тільки Конгрес, контрольований республіканцями, котрі поки що опираються такому кроку.

 

Тим часом, як повідомляє видання  The New York Times, напередодні візиту Обами на Кубу було затримано понад дві сотні тамтешніх опозиціонерів, котрі вимагали звільнення політичних в'язнів. Більшість затримань відбулося в східних провінціях Куби.

 

20.03.2016