Розлючені асфальтом

У Жовкві надумали будувати асфальтний завод — найпотужніший порівняно з тими одинадцятьма, які нині є у Львівській області*. Однак справу зупиняють протести мешканців. Люди занепокоєні, бо виробництво постане впритул до житлових будинків, за 250 метрів від дитячого садка і втрутиться у територію унікального заповідника «Розточчя». На бік громади стали депутати міської та районної рад. Вони пропонують потенційному власнику підприємства — ТОВ «Автомагістраль-Південь» — вибрати іншу ділянку для розміщення заводу. Пропозиція ця, однак, навряд чи буде врахована, адже обране місце — ідеальне з погляду економії ресурсів підприємства.

 

 

Між заповідником і дітьми

 

Історичне містечко Жовква, що лише за 40 хвилин їзди від Львова, сколихнув асфальтний скандал. Зі слів голови екологічної комісії Жовківської районної ради Ігоря Муравського, у Жовкві, на ділянці, що входить до меж заповідника «Розточчя», планують збудувати один з найбільших асфальтних заводів на Львівщині — з потужністю 240 т/год. Пан Муравський пояснює наочно: це означатиме переробку приблизно п'яти вагонів щебеню за годину. Ділянка вигідна забудовнику, адже тут є усе необхідне для заводу: високовольтний трансформатор, залізнична колія і навіть підземні бітумні склади. Але сусідство з таким заводом аж ніяк не вигідне мешканцям. 

 

«Десь два місяці тому ми вперше дізнались про наміри будувати асфальтний завод на ділянці, яка фактично є у самому заповіднику "Розточчя" та у рекреаційній зоні гори Гарай, у її підніжжі. До найближчої хати від майбутнього заводу буде всього 50 метрів, до житлового гуртожитку — 110 метрів, і лише 250–300 метрів до одного дитячого садка, і 350 метрів — до другого. У 500-метрову зону потрапляє також школа. Справа від ділянки є гора, тому вітри зазвичай дують звідти на саме місто Жовкву. Компоненти, з якими працюватиме завод, дуже шкідливі. Ми боїмося онкозахворювань, різноманітних легеневих хворіб тощо. Переживаємо також за місто, адже воно передусім туристичне», — описує ситуацію Ігор Муравський.

 

З його слів, можливі незручності від такого сусідства на собі жовківчани вже відчували раніше, коли тут тимчасово був пересувний асфальтний завод фірми «Онур». «Люди вже мають гіркий досвід і зараз категорично проти заводу тут», — каже депутат.

 

Протестуючи, люди мають на це і законні підстави. Як пояснює керівник майстерні №2 інституту «Містопроект» Віталій Дубина, відповідно до державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів захисна зона під час будівництва асфальтобетонних заводів має становити тисячу метрів до найближчих житлових чи громадських будівель.

 

«При спеціальних розрахунках і обґрунтуванні зону можуть зменшити, якщо доведуть, що шкідливого впливу немає. Але це можна зробити лише за погодженням з головним санітарним лікарем України», — зазначає Віталій Дубина. І додає: якщо йдеться про територію заповідника чи його охоронну зону, то, за українським законодавством, будівництво будь-яких промислових об'єктів тут заборонено.

 

Територія, де може постати небажаний завод

 

Будувати, зі слів Ігоря Муравського, планують на місці, де сьогодні є приміщення «Львівоблавтодору». Причому земля під ними належить громаді Жовкви. «Наскільки ми знаємо, фірма отримала дозвіл на оренду приміщень в "Укравтодорі". Відведення землі та затвердження проекту не було», — каже пан Муравський.

 

Жодної офіційної інформації про проект будівництва нового заводу від «Львівоблавтодору» «Z» отримати не вдалося. Керівника служби, Андрія Сліпецького, журналістам не вдалось застати на робочому місці протягом кількох днів. Як запевняють працівники прес-служби Львівської ОДА, вони теж не змогли сконтактуватись з Андрієм Сліпецьким. Натомість «Z» додзвонився до головного інженера підприємства — Федора Науменка. Але він відмовився коментувати тему. Посадовець лише звинуватив журналістів у тому, що вони здіймають галас, не з'ясувавши деталей, однак пояснити ці деталі й розказати про новий завод відмовився.

 

Одеський слід

 

Кілька днів тому додзвонитись до Андрія Сліпецького пощастило журналістам «Львів-ТБ». У короткому коментарі для каналу посадовець зазначив, що своє майно у Жовкві «Львівавтодор» планує передати в оренду на три роки.

 

«У них завод нібито з досить сучасними технологіями. Тобто щодо викиду в атмосферу різних шкідливих речовин, цього не відбувається, бо в них стоять відповідні фільтри. Для "Львівавтодору" це було би вигідно, бо ми ці території не задіюємо, але маємо витрати по сплаті оренди», — сказав пан Сліпецький.

 

Будувати завод планує ТОВ «Автомагістраль-Південь». За інформацією видання «Наші гроші», фірма є улюблиницею «Укравтодору». Протягом 2015 року ТОВ «Автомагістраль-Південь» дістало 20 замовлень лише від Служби автомобільних доріг у Львівській області на майже 820 млн грн. Загалом по Україні підприємство ставало підрядником 35 разів і за рік дістало замовлень на 1,53 млрд грн. ТОВ «Автомагістраль-Південь» належить одеситам Валерію Короткову та Олегу Наливанному. Засноване у 2006 році, сьогодні підприємство має філії у Львові, Дніпропетровську та Києві. На сайті підприємства зазначено, що вони спеціалізуються на будівництві та ремонті доріг, а також будівництві та монтажі тримальних конструкцій.

 

У пошуках компромісу

 

«Ідея будівництва асфальтного заводу у Жовкві є хороша, — переконана директор дитячого садочка, що поблизу можливого заводу, Світлана Зуб. — Нашим чоловікам треба було би місце праці. Але його не можна будувати так близько до садочка та житлових будинків. У садочку є обов'язкові прогулянки двічі на день. Це режим, і ми змушені виходити. Коли під час ремонту доріг тут був пересувний асфальтний завод, ми відчували незручності: був неприємний запах, пилюка. Він працював по годинах, і, особливо коли вітер був у нашу сторону, його присутність була дуже відчутна. Доводилось навіть корегувати графіки гуляння інколи. Тому краще подумати, де би його можна було побудувати».

 

Техніка «Автомагістраль-Південь» на дорозі Жовква–Червоноград

 

Зі слів Ігоря Муравського, жовківчани мали дві зустрічі з представниками підприємства «Автомагістраль-Південь»:

«Ми чітко сказали, що проти будівництва заводу на цій території. Але у нас є ділянка між селами Глинсько та Воля Висоцька. Там колись були хімічні склади для мінеральних добрив. Напряму від Жовкви це лише три кілометри. Там є декілька гектарів асфальтованої території та високовольтна лінія. При невеликих вкладеннях усю інфраструктуру можна швидко зробити, і ніхто не буде заперечувати».

 

Однак, за інформацією джерела «Z», зазначену альтернативну ділянку компанія «Автомагістраль-Південь» не розглядатиме. Оскільки витрати на облаштування тієї ділянки будуть набагато більшими від сподіваних, вона не є комерційно привабливою для інвестора. Утім і над першою можливою локацією тепер добре думають, адже жодних документів у компанії наразі не підписували і протести людей трохи охолодили її запал до будівництва заводу.

 

Тим часом районні депутати вирішили не чекати, як ситуація розвиватиметься далі. Минулого четверга Жовківська районна рада зібралась на позачергове засідання й постановила заборонити спорудження та діяльність асфальтобетонного заводу на території міста Жовкви. Рішення одноголосно підтримали усі 25 депутатів, які були на засіданні, із 26, які є в раді. Рішення депутатів міський голова за дорученням сесії має скерувати в «Укравтодор».

 

ДЛЯ ДОВІДКИ:

 

За інформацією, наданою у Львівській ОДА, у 2015 році на Львівщині працювало 11 асфальтобетонних заводів.

ДП «Львівський облавтодор» належало три: один у м. Жовква (продуктивність 80–120 т за зміну) та два у с. Давидів (продуктивність 80–120 т за зміну і 400 т за зміну). 

Два заводи належать ТзОВ «Онур»: у с. Ожидів (продуктивність 210 т/год) та в Рясне-2 (продуктивність 220 т/год).

Завод ТзОВ «ШРБУ-65» розміщений в смт Запитів (продуктивність 100 т/год),

ТзОВ «Шляхбудсервіс-Д» — в м. Жидачів (продуктивність 50-60 т/год),

ТзОВ «Магістраль» — в с. Дуліби Стрийського району (продуктивність 50 т/год.),

ТзОВ «Агрошляхбудсервіс-Стрий» — у м. Стрий (продуктивність 50 т/год.),

ПП «Нара» — в м. Броди (продуктивність 40–50 т/год.).

І один завод також належить ТзОВ «Автомагістраль-Південь», розміщений він у с. Ходовичі Стрийського району (продуктивність 130–160 т/год.).

 

16.03.2016