Авіакатастрофа під Смоленськом у квітні 2010 року була «терористичним актом».

Таку заяву зробив міністр оборони Польщі Антоній Мацєревич під час виступу на конференції «Сучасна політика: збройні конфлікти й тероризм», яка проходила у Вищій школі суспільної та медіальної культури імені о. Тадеуша Ридзика в місті Торуні.

 

 

«Після смоленської катастрофи ми можемо сказати, що Польща стала першою жертвою тероризму в рамках сучасного конфлікту, який розігрується на наших очах. Я маю на увазі загибель польської делегації під Смоленськом», – зазначив міністр.

 

І хоча Мацєревич прямо не звинуватив Росію в загибелі польської урядової делегації, та зробив це опосередковано – повідомляє видання Rzeczpospolita. За його словами, в 2010 році здавалося, що «Польща може в повний голос заявити про Катинський геноцид», проте спроба підняти це питання «спричинила смерть всієї польської еліти».

 

Ще одним прозорим натяком на «руку Кремля» стало те, що Мацєревич трагедію під Смоленськом поставив в один ряд з конфліктом між Росією і Грузією 2008 року, а також нападом Росії на Україну, окупацією промислової частині країни, катастрофою літака малазійських авіаліній, втручанням в ситуацію в Сирії.

 

«Метою того, що сталося під Смоленськом, було позбавлення Польщі лідерства, яке вело нас до незалежності», - наголосив польський міністр.

 

Офіційна Москва вже встигла відповісти на закиди польського міністра. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав заяви Антонія Мацєревіча про те, що авіакатастрофа польського президентського літака під Смоленськом була терактом, «голослівними, необ'єктивними, що не мають нічого спільного з реальними обставинами цієї трагедії». «Це досить огульні заяви, які нічого під собою не мають», - зазначив Пєскова в понеділок, 14 березня.

 

Нагадаємо, що літак президента Польщі Ту-154 з урядовою делегацією на борту зазнав аварії 10 квітня 2010 під час заходу на посадку на летовищі Смоленська. У авіакатастрофі загинули 96 осіб з вищого політичного ешелону Польщі, зокрема й тодішній президент Лех Качинський. Делегація летіла в Катинь на урочисті заходи в пам'ять про замордованих там польських офіцерів. 

14.03.2016