НАТО розпочало операцію проти морських перевізників нелегальних мігрантів.

Як повідомив у неділю, 6 березня, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, кораблі Північноатлантичного альянсу курсуватимуть в територіальних водах Греції і Туреччини.

 

 

Попередньо НАТО досягло домовленості з Атенами і Анкарою щодо району проведення операції - повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung. Координація дій морських сил Альнсу буде проводитися з німецького військово-транспортного корабля Bonn під командуванням адмірала Йорга Кляйна (Jorg Klein). За інформацією Бундесверу, судно вже зайняло позицію між грецьким островом Лесбос і узбережжям Туреччини.

 

Про проведення операції в Егейському морі країни НАТО домовилися в лютому 2016 року. Однак її старт відкладався через узгодження з турецькою і грецькою урядами деталей використання водного та повітряного простору.

 

Місія спрямована на стримування неконтрольованого притоку біженців в Західну Європу. З цією метою кораблі Альянсу повинні збирати дані про дії нелегальних перевізників людей з берегів Туреччини і повідомляти про це турецьку і грецьку влади, а також європейське прикордонне агентство Frontex. Крім того, сили НАТО повинні перешкоджати руху човнів з біженцями до берегів Греції.

06.03.2016