Надія Савченко розпочала голодування аж до повернення в Україну.

Надія Савченко оголосила про початок сухого голодування з 4 березня й заборонила представникам російської пенітенціарної та медичної систем вдаватися до примусового годування чи лікування.

 

Про це йдеться в заяві Савченко, копію якої поширив адвокат Микола Полозов.

 

"Оголошую сухе голодування з 04.03.2016 до мого повернення в Україну, живою чи мертвою. Сухе голодування – це протест на дії російської влади, російських спецслужб, слідства, суду і прокуратури РФ, і на те, що вони намагаються приховати власні злочини. Вони винні у порушенні міжнародного права, у моєму викраденні з України, примусовому вивезенні до Росії і незаконному утриманні мене у в'язницях РФ і безчесному суді наді мною", – зазначає Надія.

 

За словами Полозова, адвокати намагалися віднадити Савченко від голодування, та вона залишилася на своїй позиції – голодувати аж до повернення в Україну. "Зараз із Надією зустрічатимуться її сестра Віра та консули. Та, судячи зі всього, шансів на зміну рішення Надією нема", – прокоментував він.

 

У своїй заяві Савченко оголосила про відмову від медичної допомоги і заборонила брати в неї будь-які аналізи. Надія готова на огляд лише українськими та європейськими медиками. "Будь-яке застосування до мене фізичної сили трактуватиму як тортури і вдаватимуся до опору", – попередила Савченко.

 

Надія також оголосила про відмову від етапування до будь-яких локацій, поки їй не пояснять мету перевезення і кінцеве призначення. "Якщо до 9.03.2016 я залишуся живою, вимагаю вивезти мене на судове засідання", – додала вона.

 

На випадок смерті Савченко відмовилася від розтину. "Вимагаю віддати тіло цілим моїм мамі та сестрі", – написала Надія.

 

04.03.2016