Bellingcat розбила російську версію про збиття MH17.

Міжнародна група журналістів-розслідувачів опублікувала детальну перевірку версії російського концерну «Алмаз-Антей», який вважає українську армію відповідальною за загибель в липні 2014 року малайзійського авіалайнера, що здійснював рейс МН17.

 

 

За версією російської сторони, ракета, що збила авіалайнер Boeing 777, була запущена з району біля селищ Зарощенське або Велика Шишівка, які нібито контролювалися на той момент українським військом. Причому російські експерти стверджують, що сама ракета була старої модифікації, яка давно не перебуває на озброєнні російської армії.

 

Bellingcat з великою часткою впевненості стверджує, що, навіть якщо погодитися з версією «Алмаз-Антея» про точку запуску ракети, її все одно не змогли б запустити українські військовики.

 

На підставі інформації з відкритих джерел – головним чином фотографій з геотегів в соціальних мережах - ентузіасти-розслідувачі дійшли висновку, що 17 липня 2014 року, в день збиття малайзійського авіалайнера, в районі Зарощенського точно не було жодної української зенітної установки «Бук».

 

Також була перевірена версія про точку запуску біля Великої Шишівки. І теж було з’ясовано, що українських «Буків» там не було.

 

Bellingcat визнає, що зібрані дані не дозволяють робити висновки про те, якою стороною збройного конфлікту контролювалася ця зона. Однак зіставлення доступних пізніших даних з цього району дозволяє експертам Bellingcat припускати, що 17 липня 2014 роки там вже були, як сказано в доповіді, російські військовики.

 

Автори нової доповіді нагадують, що версія «Алмаз-Антея» про тип і місце запуску ракети «Бук» суперечить і висновкам Bellingcat, і версії офіційного слідства, проведеного Радою національної безпеки Нідерландів.

 

Минулого тижня Bellingcat опублікувала свою остаточну версію загибелі Boeing 777, в якій вся провина покладається на російських військовиків.

 

Російська сторона, своєю чергою, категорично заперечує свою причетність до трагедії MH17.

29.02.2016