51 компанія залучені в канали цих поставок. Про це йдеться в опублікованій у четвер, 25 лютого, доповіді недержавної організації Conflict Armament Research (CAR), яка базується в Лондоні,– повідомляє видання Bild.

 

 

Експерти CAR поділяють згадані 20 країн і 51 компанію за трьома категоріями: виробник, посередник і «заявлений споживач». У числі виробників компонентів для вибухівки – компанії з Бразилії, Румунії, Китаю, Туреччини, Бельгії, Нідерландів, Ірану, Індії, Австрії, Чехії, Японії, США, Швейцарії та Фінляндії.

 

Посередницьку роль в логістичному ланцюжку відіграють, за даними CAR, фірми з Туреччини, Росії, ОАЕ, Іраку, Лівану, Китаю і Індії. Як офіційного кінцевого споживача багатьох компонентів вказано Ірак. Відзначається, що лідером за кількістю компаній, які беруть участь в постачанні «Ісламської держави» компонентами для вибухівок, є Туреччина (13 фірм).

 

«Найстрашнішим відкриттям було те, наскільки бойовики ІДІЛ самодостатні в тому, що стосується придбання зброї. Вони можуть отримати доступ до багатьох товарів, які відкрито продаються на ринку в регіоні», - зазначає голова Conflict Armament Research Джеймс Біван.

 

Згідно з висновками експертів, найпопулярнішою основою для вибухових речовин у Ісламської держави є нітрат амонію, а найпопулярнішим пристроєм для дистанційного управління бомбою – мобільний телефон Nokia 105.

 

В основі доповіді лежить дослідження понад 700 компонентів, які використовуються ІДІЛ для виготовлення вибухових пристроїв, що група експертів CAR за дорученням Європейської Унії проводила з липня 2014 року до лютого 2016 року в Сирії та Іраку.

25.02.2016