Такими є результати  опитування громадської думки, проведеного соціологічною службою ComRes на замовлення британської газети Daily Mail.

 

 

За твердженням демоскопів, близько 51 відсотка британських респондентів висловилися проти втілення в життя сценарію Brexit, тобто виходу Великої Британії з Європейської Унії. Приблизно 39 відсотків вважають, що Лондону слід полишити ЄУ, а ще 10 відсотків не визначились з позицією в цьому питанні.

 

Опитування відбувся незабаром після того, як британський прем'єр Девід Кемерон домігся від Брюсселя низки поступок для Об’єднаного Королівства. Нагадаємо, що в п'ятницю, 19 лютого, учасники саміту ЄУ в Брюсселі домовилися про те, що Лондон не матиме жодних зобов'язань щодо «подальшої політичної інтеграції» країн Євроунії.

 

Угода також передбачає, що громадяни інших країн Європейської Унії мають право на соціальну допомогу тільки по закінченні не менше чотирьох років з початку трудової діяльності у Великій Британії. Водночас інші країни-члени Унії поки що не зможуть використовувати цей механізм. Окрім того, всі країни ЄУ отримають можливість визначати розмір дитячої допомоги з урахуванням рівня цін в рідній країні гастарбайтера, де проживає його дитина.

 

Проте ця угода не була так гаряче зустріта британцями, як цього очікував  Кемерон. Фактично суспільство в її оцінці розділилося приблизно навпіл. Як засвідчили дослідження ComRes: 45 відсотків підтримали угоду з ЄУ, 42% вирішили, що британський прем’єр-міністр провалив свою місію в Брюсселі. 13% не визначилися з оцінкою.  

 

Таким чином у порівнянні з аналогічними соціологічними дослідженнями, які ComRes проводив  у січні цього року, тодішній 18-відсотковий розрив між тими, хто казав Унії «так», і тими, хто був переконаний, що Лондону – не місце в ЄУ, скоротився на шість процентних пунктів – до 12 відсотків.

 

Нагадаємо, що референдум з питання членства Великої Британії в ЄУ запланований на 23 червня 2016 року.

24.02.2016