Знов виринуло питання про співпрацю Лєха Валенси з комуністичними спецслужбами Польщі.

У розпорядження Інституту національної пам'яті (ІНП) Польщі потрапили нові документи, які свідчать, що  екс-президент і легендарний лідер незалежної профспілки Solidarnośc Лєх Валенса був інформатором Служби безпеки Польської Народної Республіки.  

 

 

Директор Інституту Лукаш Камінський підтвердив справжність документів – повідомило видання TVN24.

 

Мова йде про архів колишнього міністра внутрішніх справ ПНР генерала Чеслава Кіщака, які передала ІНП його вдова. Серед цих паперів містяться кілька рукописних записок за підписом Bolek. Документи об'єднані в папку зі заявою про співпрацю, підписаною Lech Wałęsa "Bolek".

 

«279 сторінок документів поки що не були належним чином проаналізовані, вони будуть оприлюднені в установленому порядку», – повідомив Камінський.

 

Щоправда, Валенсу звинувачують у співпраці зі спецслужбами ПНР під псевдонімом Bolek вже багато років. Про це писали в своїх монографіях кілька авторитетних польських істориків.

 

А 2000 року у Варшаві навіть відбувся судовий процес щодо «справи Валенси». Вердикт суддів очистив  Валенсу від звинувачень щодо співпраці зі спецслужбами, закиди визнано абсолютно безпідставними, а докази щодо такої співпраці — зфальшованими.

 

Нагадаємо теж, що 1983 року Валенса був удостоєний Нобелівської премії миру як лідер Solidarności – першої незалежної профспілки в комуністичному блоці.

 

Згадані ж документи з архіву Кіщака дозволять знову підняти цю справу й, можливо, встановити остаточну істину. Сам Лєх Валенса на даний момент перебуває у Венесуелі на запрошення тамтешніх політиків.

 

Він вже встиг відреагувати на останні події в своєму Twitter’i: «Не може бути жодних матеріалів щодо моєї співпраці. Якби були, то не було б потреби їх підробляти».

 

А ще раніше він заявляв у інтерв'ю радіо ВВС: «Нічого подібного не було. У мене не було жодного впливу на те, що таємна поліція робила і писала. Ви ніде не знайдете жодної мого підпису про згоду на співпрацю». 

18.02.2016