Китай: примусове виселення заради науки

«Не халтурити, а працювати на повну силу» – таким є гасло Китаю. У пошуках позаземного інтелекту тут будують найбільший у світі радіотелескоп. Тисячі людей доведеться примусово переселити, бо побутові електроприлади перешкоджатимуть роботі телескопу «Fast».

 

 

 

Радіотелескоп «Fast» матиме 500 метрів в діамерті, тобто стане найбільшим у світі.

 

 

У вересні 2016 року в Китаї повинен запрацювати найбільший радіотелескоп у світі. Параболічна тарілка, що прийматиме сигнал з космосу, розміщена в провінції Ґуйчжоу і матиме 500 метрів в діаметрі, тобто значно перевершить розміри нинішнього рекордсмена – телескоп Аресібо, що в Пуерто-Рико. Цей у діаметрі має лише 304 метри 80 сантиметрів.

 

Радіотелескопами користуються для спостережень за пульсарами, надновими і тими астрофізичними явищами, при яких мають місце випромінювання радіохвиль. У цьому частотному діапазоні електромагнітного спектру хвилі могла б продукувати також розумна істота десь у Всесвіті.

 

Телескоп, що називається «Fast» (Five-Hundred-Meter-Aperture-Spherical-Radio-Telescope, сферичний радіотелескоп з діаметром п’ять метрів) повинен прислужитися проектам, в межах яких шукають позаземне життя. З огляду на те, що Fast найпотужніший телескоп з-поміж собі подібних, повідомлення про відкриття радіосигналів з далеких цивілізацій надходитимуть, найімовірніше, з Китаю. Принаймні, якщо їх коли-небудь виявлять.

 

Хоча з певних причин, телескоп, навіть якщо буде спроможний технічно, може не звернути увагу на важливі сигнали. Для того, щоби надчутливий апарат не сприймав земні радіосигнали за докази існування позаземного життя, у радіусі 5 кілометрів навколо телескопа заборонено користуватися всякими електроприладами, зокрема смартфоном.

 

Це можна гарантувати лише в тому випадку, якщо на площі навколо телескопа ніхто не житиме. На разі тут мешкає близько 9 000 людей. Китайські ЗМІ вже повідомили про те, що жителі з прилеглих до телескопа територій мусять переселитися і за це отримають 12 000 юанів компенсації, а це відповідає сумі близько 1 600 євро.

 

 

Norbert Lossau

China ordnet Zwangsumsiedlung wegen Aliens an 

Die Welt, 17/02/2-16

Зреферувала Соломія Кривенко

17.02.2016