НАТО може розпочати операцію проти нелегальної міграції.

Німеччина, Туреччина і Греція звернулися до Північноатлантичного Альянсу з пропозицією вжити заходів проти контрабандистів, котрі перевозять біженців у Егейському морі – повідомило видання  Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

 

Відповідний проект був представлений на зустрічі міністрів оборони країн альянсу в Брюсселі ввечері в середу, 10 лютого. Згідно з ним, кораблі країн НАТО спільно з береговою охороною Греції і Туреччини, а також європейською прикордонною службою Frontex повинні вести спостереження за морським простором між Туреччиною і Грецією, а зібрані дані передавати турецькій і грецькій владі. Натовські кораблі також мали б зупиняти човни з біженцями на борту, підбирати їх і потім повертати на турецький берег.

 

Очікується, що НАТО своєю чергою опрацює дієвий план боротьби з кримінальними угрупованнями контрабандистів. Керувати операцією повинна Німеччина, чий військовий корабель Bonn вже перебуває в регіоні, очолюючи флотилію з п'яти суден НАТО, які брали участь в спільних навчаннях з військово-морським флотом Туреччини. Ще одне судно для участі в передбачуваній операції вже погодилася надати Данія.

 

Виконання місії ускладнюється певним чином тим, що між Атенами та Анкарою вже понад чотири десятиліття триває територіальна суперечка щодо акваторії Егейського моря. Тому було попередньо вирішено, що кораблі під Грецьким прапором не заходитимуть в турецькі територіальні води, а турецькі судна – відповідно в грецькі територіальні води.

 

Терміни початку операції можуть бути визначені після обговорення проекту міністрами оборони країн НАТО 11 лютого в Брюсселі.

11.02.2016