На Личаківському цвинтарі перепоховають останки в’язнів пересильної тюрми.

На Личаківському цвинтарі перепоховають понад пів тисячі в’язнів Пересильної тюрми. Церемонія відбудеться наступної середи, третього лютого, на полі почесних поховань, передає радіо Львівська хвиля.

 

Останки породіль та ще й з немовлятами знайшли на території одного із садових кооперативів поблизу вулиці Топольної. Колись на цьому місці було  спецкладовище НКВС, де ховали в’язнів Пересильної тюрми.

 

«Нашим пошуковцям, які проводили впродовж двох років роботи, працювати було досить важко. Тому що з тих 511 останків є 67 останків маленьких дітей. Антропологи фахово дослідивши цю ситуацію визначили, що це були або ненароджені малі дітки, які були в утробах матерів, або новонароджені», – розповів директор комунального підприємства «Доля» Святослав Шеремета.

 

Інші поховання жертв пересильної тюрми виявили на місці будівництва музею «Територія террору», що на проспекті Чорновола. Пошуковці віднайшли і особисті речі в’язнів - зокрема хрестики, ампули із ліками, взуття і навіть клаптик гаманця, розповів заступник директора музею Володимир Довжинський.

 

«Було виявлено 22 людських останки на проспекті Чорновола. З них шість безперечно ідентифікували, як останки німецьких військовополонених – у них були військові жетони, німецькі монети. А 15 останків ми вважаємо останками цивільного українського населення, яке також загинуло на цій території, поблизу Пересильної тюрми», – додав він.

 

Перепоховання відбудеться за християнським обрядом.

27.01.2016