Два мільярди на дороги

На повний ремонт чи бодай суттєве покращення доріг Львівщини цього року сподіватися марно. Щось робитимуть, але фактично це буде лише часткове латання, бо загалом для поточного ремонту автошляхів Львівщини треба понад 30 мільярдів гривень. Витратити заплановано 2 мільярди, а це аж раптом неповних 7% від потрібної суми. Як розповідають чиновники, навіть таке скупе фінансування надходитиме з різних джерел — державного та обласного бюджетів, від перевиконання планів львівськими митниками та за рахунок кредиту ЄБРР. Такі-сякі ремонтні роботи обіцяють почати, щойно зійде сніг.

 

 

Великі плани

 

Зі слів голови Львівської ОДА Олега Синютки, 280 мільйонів гривень на ремонт доріг закладено в обласному бюджеті. Ще майже мільярд на ремонти автотрас область сподівається отримати від експерименту з митницями, які частину коштів від перевиконання планів скеровують саме на ремонти доріг. Крім того, за кошти державного бюджету планують ремонтувати дорогу зі Львова на Меденичі через Пустомити — на це передбачено ще 230 мільйонів гривень.

 

Водночас, каже голова Львівської ОДА, Львівщина звернеться до Європейського банку реконструкції та розвитку з приводу фінансування дороги «Львів–Тернопіль», яка вже давно стала притчею во язицех автомобілістів обох областей.

 

Крім того, має активізуватися проект ремонту доріг до митних переходів у Львівській області за рахунок кредиту від уряду Польщі. Як зазначає у коментарі «Z» заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак, наприкінці минулого року уряд скерував угоду з Польщею на ратифікацію і тепер все залежить від парламенту — щойно народні депутати ратифікують документ, як можна буде почати проектні роботи й оголошувати тендери. Загалом в цьому проекті йдеться про суму 100 мільйонів євро, але Львівщина може розраховувати лише на п'яту частину — 20 млн.

 

Куди підуть гроші

 

Зі слів Ірини Гримак, за кошти обласного бюджету ремонтуватимуть дороги місцевого значення. Сьогодні триває процес визначення переліку таких доріг спільно з районною владою й депутатами обласної ради.

 

Що ж до надходжень у межах експерименту з митницями, то за них ремонтуватимуть дороги обласного значення.

 

«Це будуть дороги державного значення, такі як частина дороги "Львів–Самбір–Ужгород" від закарпатського перевалу до Самбора, "Куровичі–Перемишляни–Рогатин", "Червоноград–Радехів–Броди" та інші залежно від надходження платежів», — розповідає Ірина Гримак.

 

І додає, що в обласному бюджеті закладено 775 млн гривень, однак в ОДА сподіваються, що завдяки митниці ця цифра сягне мільярда гривень.

 

«Ми поставили план минулого року 300 мільйонів, і можна казати, що ми його виконали, з цієї суми 275 мільйонів використано, а решту використаємо цього року. В обласному бюджеті попередня сума була закладена на рівні 775 мільйонів, але ми для себе ставимо план у мільярд, і це цілком реальна цифра, виходячи з результатів експерименту на митниці за останні місяці», — наголошує заступниця голови Львівської ОДА.

 

Вона каже, що вже розпочато тендерні процедури щодо ремонту згаданих доріг. Пані Гримак уточнює, що роботи виконуватимуть як поточний ремонт, який не потребує проектно-кошторисної документації, а наразі триває дефектування — обстеження доріг та визначення обсягів робіт і технічних моментів для того, щоб дорога була в задовільному стані і нею можна було проїхати зі швидкістю 80 км за годину, а не 40 км, як це є тепер. Роботи на визначених трасах почнуться, щойно дозволять погодні умови.

 

Також Ірина Гримак у розмові зі «Z» подає деталі згаданого кредиту від ЄБРР на ремонт багатостраждальної траси «Львів–Тернопіль». З її слів, 20 мільйонів євро Львівщина може отримати внаслідок економії під час будівництва траси «Київ–Полтава», яку споруджують за кошти ЄБРР.

 

«Зараз будується дорога "Київ–Полтава" за європейський кредит, і з огляду на проектні рішення є велика економія коштів. Сьогодні ЄБРР попередньо погодив суму в 20 мільйонів євро, які мали би піти на дорогу "Львів–Тернопіль", і це питання винесено на рівень Кабміну, який повинен затвердити розподіл цих коштів. Якщо таке рішення буде прийнято, то цілком реально, що ми отримаємо нову дорогу», — розповіла Ірина Гримак. За її даними, для ремонту траси на Тернопіль потрібно 540 млн грн.

 

Загалом же для того, щоб зробити поточний ремонт на автодорогах Львівської області, потрібно понад 30 мільярдів гривень, адже Львівщина серед усіх областей України є на третьому місці за протяжністю та розгалуженістю автомобільних шляхів і надто багато з них потребують ремонту.

 

26.01.2016