Місто є третім в Україні за ростом зарплати.

 

Львів за 2015 рік за темпами росту заробітної плати став третім серед міст України, а також другим серед найбільших міст щодо показників наповнення дохідної частини міського бюджету, розповіла директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Ірина Кулинич, пише "Львівська газета".

 

«Щодо показників наповнення дохідної частини міського бюджету. Зазвичай, ми порівнюємо себе з іншими містами України. Львів є другий серед найбільших міст. Ми трохи менше маємо доходів з податку з доходів фізичних осіб на одного мешканця, поступаючись Дніпропетровську. Але Дніпропетровськ - це великий промисловий центр і значна сума доходів у них була від річного декларування податку. Порівнюючи Львів з меншими містами, то середньомісячні надходження ПДФО є набагато вищими, ніж в інших містах обласних центрах», – розповіла Ірина Кулинич.

 

Основні доходи з податку фізичних осіб надходять у бюджет міста від державних підприємств та організацій, що офіційно виплачують зарплату, зазначила вона.

 

Також Ірина Кулинич додала, що середня заробітна плата, яку в місті виплачує бізнес, становить понад сім тисяч гривень на місяць, відповідно темп росту надходжень з податку фізичних осіб збільшується швидше, аніж в бюджетній сфері.

 

«На сьогодні офіційно виплачена заробітна плата є найвищою в галузі IT. Ми вибрали найбільших 10 компаній у галузі IT, і середня заробітна плата в них більша, ніж 28 тисяч гривень на одного працівника. Це найпозитивніша інформація щодо виплати заробітної плати в місті. Ми проаналізували також офіційну статистику. На сьогодні ми можемо її аналізувати тільки за 9 місяців. Якщо 2014 до 2013 року серед міст України ми були сьомими, то зараз за темпами росту заробітної плати ми є третіми», – сказала Ірина Кулинич.

 

Вона зазначила, що зі суб’єктами господарювання, які занижують зарплату, міська рада спільно з фіскальною службою проводять роботу.

 

«На жаль, є заборгованість із заробітної плати - це 17,4 млн. грн. Вона зменшилася щодо попереднього місяця майже на мільйон гривень, але в основному це є державні підприємства – 63%, і велика частина з них є підприємствами, які зовсім не працюють. Але якщо порівнювати Львів з іншими містами України, то ми маємо зменшення заборгованості із заробітної плати», - розповіла Ірина Кулинич.

 

Середньомісячні надходження ПДФО на 1 мешканця у великих містах у 2015 році: Дніпропетровськ - 162,8 грн, Львів - 147,5 грн, Запоріжжя - 142,1 грн, Одеса - 117,9 грн, Тернопіль - 111,9 грн, Вінниця - 110,4 грн.

 

Структура платників податків Львова у 2015 році: бюджет - 517,1млн.грн. (40%), бізнес - 414,0млн.грн. (32%).

 

Середня заробітна плата: бізнес - 7 041 грн, бюджет - 4 175 грн.

22.01.2016