Працедавець має право читати приватні повідомлення співробітників.

Але за умови, що вони відіслані в робочий час за допомогою сервісів обміну повідомленнями та електронної пошти. Таке рішення ухвалив Європейський суд з прав людини – повідомило радіо ВВС.

 

 

Суд у Страсбурзі розглядав позов, поданий інженером з Румунії до керівництва його колишньої компанії, яке звільнило його 2007 року після того, як ознайомилося з його особистим листуванням.

 

Тексти були відправлені за допомогою сервісу Yahoo Messenger в робочі години. Заявник вимагав визнати дії працедавця порушенням його права на конфіденційність листування.

 

Судді відхилили позов: вони дійшли до висновку, що працівник порушив правила компанії, і роботодавець мав право перевірити, як він виконує свою роботу.

 

«Працедавець діяв у рамках своїх повноважень, оскільки, як встановив суд, він отримав доступ до облікового запису Yahoo Messenger, вважаючи, що інформація, про яку йде мова, була пов'язана з професійною діяльністю співробітника, і, отже, доступ до неї був законним. Суд не бачить підстав сумніватися в цьому», - говориться в рішенні ЄСПЛ.

 

Разом з тим у визначенні суду йдеться про неприйнятність необмеженого стеження і про необхідність розробити чіткі правила, що встановлюють, яку інформацію про своїх співробітників і яким чином має право збирати працедавець.

 

Рішення ЄСПЛ поширюється на всі країни, які ратифікували Європейську конвенцію з прав людини.

13.01.2016