Знайшли архів Калуського окружного проводу ОУН.

 

Львівські історики напередодні Нового року отримали звістку про те, що віднайдено новий повстанський архів; 12 січня вони привезли його до Львова, написав на своїй сторінці у мережі Facebook історик, спеціаліст з історії ОУН-УПА Руслан Забілий.

 

«31 грудня отримали інформацію про чергову знахідку – новий повстанський архів! Сьогодні разом із Андрієм Усачем, Іриною Дуткевич та Дмитром Шацьким привезли його до музею. Цього разу це архів Калуського окружного проводу ОУН», – написав він.

 

Руслан Забілий зазначив, що архів має хронологічні межі 1948-1949 рр., а територіально охоплює Калущину, Войнилівщину, Жидачівщину, Долинщину, Рожнятівщину, Болехівщину та Вигодщину.

 

«Це – сотні документів, понад тисяча аркушів! Звіти з районів та надрайонів ОУН, досі не відомі листівки та бофони, внутрішній опис архіву, списки відзначених із Тактичного відтинку УПА «Магура» та всіх сотень з Калущини й інші документи. Починаємо цю знахідку вивчати, готувати до реставрації. А далі як зазвичай – оцифруємо, опишемо і викладемо для загального доступу. Більше інформації про цей архів повідомимо незабаром», – додав Руслан Забілий.

 

 

13.01.2016